Nooshi Dadgostar till attack mot SVT: ”De sviker tittarna”

Publicerad 2023-05-05

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

I söndagens direktsända partiledardebatt i SVT:s Agenda ska man diskutera kultur, klimat, hushållens plånbok och integrationen.

Vänsterpartiet går nu till storms mot SVT för vad som saknas – en stundande välfärdskris.

– Det är obegripligt att de sviker tittarna på det viset, säger Nooshi Dadgostar.

Utspelen från oppositionen om en förestående kris i välfärden har duggat tätt senaste tiden.

Men när SVT:s Agenda ordnar partiledardebatt lyser ämnet med sin frånvaro, något som retat upp Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

– När jag såg ämnena blev jag frustrerad. Regeringen och Sverigedemokraterna valde precis att lägga noll kronor i sin vårbudget på sjukvård, skola och omsorg. Det gör att de driver fram en kollaps av verksamheten, de är i full färd med att svälta ut välfärden, vilket kommer förändra Sverige som land, säger Dadgostar.

Hon fortsätter:

– Många ser på sina egna arbetsplatser där det redan finns stort behov av lärare att fler sägs upp på grund av resursbristen, hjärtsjukepatienter får vänta i dagar på akuten och småbarn får inte rätt insatser i tid. Tittarna vill rimligtvis veta vad regeringen ska göra åt saken.

Vilket av ämnena skulle du lyft bort till förmån för att diskutera välfärden?

– Det har jag ingen åsikt om. Jag kan bara konstatera att det är förvånande att tittarna inte får höra någon ställas till svars för det systemskifte som håller på att hända.

Vänsterledaren har skrivit en debattartikel i Aftonbladet där särskilt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson får klä skott för regeringens politik kring välfärden, som Nooshi Dadgostar menar är utstuderad för att försämra den.

– Idén är att göra den offentliga välfärden så pass dålig att den ska privatiseras och sen ska var och en betala ur egen ficka.

Var skulle alla miljarder som behövts ha plockats ifrån?

– Vi har påpekat flera gånger att det inte var klokt att sänka skatten för partiledarkretsen och andra höginkomsttagare med 13 miljarder förra året. Vi ser resultatet av det nu, scener där personal är i välfärden är oroliga och går på knäna. Statens finanser är urstarka, däremot är Sveriges kommuners och regioners inte det, och det hade varit fullt möjligt att göra andra prioriteringar.

Aftonbladet har sökt ansvariga på SVT:s Agenda som först valde att inte kommentera Vänsterpartiets kritik.

Under fredagsmorgonen återkom Kajsa Gudmundson, projektledare för Agenda, med en kommentar:

”Vi vill ta upp de mest aktuella politiska frågorna, men också variera ämnena mellan våra debatter. Just välfärden var ett av ämnena i den senaste debatten i december, och den här gången har vi valt andra ämnen.”

SVT:s partiledardebatt i december förra året.