Bröder gripna för terrorplaner mot svensk kyrka

Publicerad 2023-05-24

Bröderna Anas Kiwan, 28 och Ahmad Kiwan, 24 har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat, skriver Bild.

Koranbränningarna i Sverige tidigare i år ska var anledningen till terrorplanerna.

– Vi har kunnat säkerställa att målet har varit en svensk kyrka, men vi kan inte gå in på detaljer om vilken eller var i Sverige den ligger, säger chefsåklagare Oechtering till TT.

De båda bröderna, som är syriska medborgare, greps i Tyskland för en månad sedan.

Anas Kiwan, 28, greps i Hamburg. Vid tillslaget ska polisen ha hittat komponenter som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Enligt den tyska tidningen Welt handlar det om ett bombbälte som skulle användas vid dådet.

Anas Kiwan, 28.

Den yngre brodern Ahmad Kiwan, 24, greps i Kempten i Bayern. Sedan gripandet har misstankarna mot honom stärkts. Han häktades först under tisdagen och är nu misstänkt för att vara direkt involverad i planerna på attacken mot en svensk kyrka.

Nu pågår en förundersökning och det kan dröja innan ett eventuellt åtal väcks.

Ahmad Kiwan, 24

Besökte Sverige för terrorplanering

Den tyska åklagaren Liddy Oechtering vill inte gå in på vilken svensk kyrka attacken planerades mot.

– Utredarna har gått igenom e-post och chattar mellan bröderna kunnat se att det handlat om en svensk kyrka. Men utredningen pågår fortfarande. Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, säger chefsåklagaren Liddy Oechtering till TT.

Bröderna ska ha bott i Tyskland i flera år och uppges inte ha något kriminellt förflutet. Planerna på terrordådet kan grunda sig i ett islamistiskt motiv men utan någon konkret koppling till den så kallade Islamiska staten (IS), skriver Welt. Det finns också misstankar mot dem om terrorfinansiering.

Koranbränningarna i Sverige

Nationellt centrum för terrorhotbedömning konstaterade i sin helårsbedömning den 8 mars att Sverige gått från legitimt till prioriterat mål för terrorattentat.

Säpo vill inte kommentera om de haft kontakt med de tyska myndigheterna.

– Vi går inte in på det. När det gäller vårt internationella samarbete så går vi inte in på hur det ser ut. Det är en del av vårt operativa arbete, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt till TT.

Arkivbild.

Svenska kyrkan i kontakt med Säpo

Svenska kyrkan i Sverige har kontaktat Säpo för att få reda på om de är någon av deras kyrkor som attacken planerades mot.

– Vi söker information för att skaffa en så god bild som möjligt om vad det här handlar om. Men vi vet lika mycket om det som det står i media, säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan.

Följ ämnen i artikeln