Soldatmödrar: ”Putin rädd för obekväma frågor”

Publicerad 2022-11-30

En oberoende rysk organisation för soldatmödrar krävde ett möte med Putin.

I stället bjöd presidenten in en grupp regimlojala mammor, som hyllade kriget i Ukraina.

Sedan blockerade Kreml de kritiska soldatmödrarna på internet.

Följ ämnen
Ukraina

Inför årets Mors dag i Ryssland, som inföll under söndagen, begärde det oberoende Rådet för mödrar och hustrur ett möte med Vladimir Putin.

Soldatmödrarna har över 16 000 följare i sin Telegram-kanal. De kritiserar mobiliseringen av soldater och vill att fredssamtal ska inledas med Ukraina.

I organisationens Telegram-kanal lägger enskilda mödrar upp videor, ofta med namn och bild. Zinajda Kurbatova, som förlorade sin son i Ukraina-kriget, säger:

– Jag vill tacka regeringen och försvarsministeriet för att ni har väckt mig! Det var hårt och gjorde ont, men ni har väckt mig! Och nu är det er tur att vakna.

I en annan video uppmanar en mamma från delrepubliken Marij El till kamp:

– Vi måste försvara våra barn, så att de inte blir kanonmat, säger hon och tittar in i kameran.

Rysslands president Vladimir Putin träffade verkligen 18 kvinnor, som presenterades som soldatmödrar, inför Mors dag. Men inte en enda mamma från Rådet för mödrar och hustrur var på plats.

Telegram-kanalen Mozjem objasnit kunde avslöja att det istället var flera regimvänliga tjänstemän som deltog i mötet. En tillhör Putins stödparti Enade Ryssland, en annan regisserar ryskortodoxa patriotiska filmer och en tredje är med i Kreml-vänliga Allryska folkfronten.

Det två timmar långa mötet i presidentens residens Novo-Ogarjovo, som filmades och lades upp på Kremls hemsida, var fyllt av krigshyllningar och gratulationer till Putin:

– Vi tror på att vi kommer att segra, sade till exempel Nina Psjenitjkina från den självutropade Luhansk-republiken.

I stället bjöd Putin in regimtrogna tjänstemän och politiker till ett möte inför Mors dag.

Sedan tackade hon Putin för att området nyligen (olagligt) annekterats av Ryssland.

Presidenten fick i sin tur gott om tid att sprida sin felaktiga världsbild:

– Vi slåss inte mot ukrainarna, utan mot dem som betalar ukrainarna. De används som kanonmat, sade han och lovade de närvarande kvinnorna att ”era söner har inte dött förgäves, de hade ett mål”.

När Kremls mammafilm publicerades i lördags lade soldatmödrarna ut en lakonisk kommentar i sin Telegram-kanal:

– Presidenten bjöd inte in oss till sitt möte, uppenbarligen är han rädd för obekväma frågor.

På plakatet som en av soldatmödrarna håller upp står det: ”Vladimir Vladimirovitj Putin, bjud in kvinnor från Rådet för mödrar och hustrur till ett möte den 27 november.”

Dagen före Mors dag passade sedan den ryska åklagarmyndigheten på att nationellt blockera organisationens Vkontakte-konto. Vkontakte är den ryska motsvarigheten till Facebook.

Ledaren för Rådet för mödrar och hustrur heter Svetlana Lada-Rus. Hon är sedan tidigare efterlyst i Ryssland och arresterad i sin frånvaro, anklagad för bedrägeri. Hennes politiska parti Volja (Viljan) likviderades 2016 av Högsta domstolen för ”extremistisk verksamhet”, enligt tidningen Meduza.