Häktad ska genomgå personutredning

Uppdaterad 2022-10-23 | Publicerad 2022-10-22

En av kvinnorna som misstänks för människorov i Vetlanda ska genomgå en personutredning, enligt uppgifter till Aftonbladet.

TV4 hävdade att polisen misstänkte att Tove fastnat på en övervakningsfilm från en parkering.

Det visade sig inte stämma – det var inte Tove på filmen.

Två unga kvinnor sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov i Vetlanda. De misstänks för att ligga bakom 21-åriga Toves försvinnande.

Båda kvinnorna har nekat till brott.

Mycket är ännu oklart vad som har hänt. Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Tove och de två kvinnorna var på restaurang Nöjet under natten den 15 oktober.

Under lördagen visade TV4 en film från en övervakningskamera där man misstänkte att Tove kunde ha fångats på film. De uppgifterna tillbakavisades sedan av polisen, det var inte Tove på filmen.

Tove var på krogen Nöjet i centrala Vetlanda samma kväll hon försvann.

Paragraf 7-utredningar

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer minst en av de anhållna kvinnorna att genomgå en personutredning. En personutredning genomförs av Kriminalvården och syftar till att bedöma vilken typ av påföljd som skulle vara lämplig om personen skulle dömas för brottet.

De båda kvinnorna ska också genomgå en så kallad paragraf 7-utredning för att utreda kvinnorna psykiska status, något som P4 Jönköping har rapporterat om. En paragraf 7-utredning utreder om någon lider av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället.

Att en paragraf 7-utredning begärs är en vanlig åtgärd i utredningar. Där bedömer en läkare om det finns behov att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning.

De båda unga kvinnor som nu sitter anhållna är misstänkta för människorov.

Missing people fortsätter leta

I flera dagar har polis, räddningstjänst, Missing People och Hemvärnet sökt igenom stora områden i och kring Vetlanda. Men under fredagen meddelade polisen att de avbryter sökinsatsen.

Fokus blir istället att arbeta utifrån tips som kommer in till polisen.

– Det här innebär inte på något sätt att vi slutar leta utan vi har kommit till den slutsatsen att vi har tömt ut de sökområden som vi har i närområdet, sa Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef på Höglandet under fredagen.

Många människor har varit engagerade i sökinsatsen i Vetlanda under veckan.

Samtidigt samlades hundratals personer i Vetlanda under lördagen för att söka efter Tove tillsammans med Missing People. De sökte även med tre hundekipage.

– I och med att centrala Vetlanda är genomsökt och färdigt så söker vi utanför nu. Vi har lite punktinsatser på vissa vägar och ute runt skogen, säger Tessan Jigfjord på Missing People.

En karavan av polisbilar involverade i sökandet efter Tove i Vetlanda.

Vill ha tips om cykel

Toves försvinnande har väckt ett stort engagemang. Men polisen behöver fortfarande få in fler tips från allmänheten.

– Om det är någon som har sett Tove eller någon annan komma cyklande på den här, för den är ju placerad fint mot väggen och låst dessutom, så är det av intresse, har Rickard Finndahl, chef på polisens avdelning för grova brott, tidigare sagt i tv-programmet Efterlyst.

Tove ska då ha haft med sig sin cykel – som hittades låst och lutad mot en vägg på en adress i Vetlanda på söndagen. Polisen vill få in tips om den aktuella cykeln.

Åtal ska väckas senast den 3 november.

Toves cykel – låst och placerad mot en husvägg.

Har du sett Tove?

Tove är 21 år gammal, 160 centimeter lång, har normal kroppsbyggnad och rött lockigt hår.

Enligt Missing People var hon vid försvinnandet klädd i en vit skjorta, svarta kostymbyxor och bar troligen en svart jacka.

Familjen har godkänt publicering av namn och bild.

Räddningstjänsten letar efter spår.