Mytomspunnen stad äldre än förväntat

TT

Publicerad 2021-08-04

Inkastaden Machu Picchu, 80 kilometer nordväst om Cusco i södra Peru, upptogs på Unescos världsarvslista 1983. Arkivbild.

Inkastaden Machu Picchu, en av Sydamerikas mest välkända turistattraktioner, kan vara äldre än vad forskare tidigare trott. Nu ifrågasätts de tidigare slutsatser som byggt på gamla koloniala dokument.

I över 75 år har forskare och historiker arbetat utefter teorin att den mytomspunna staden i Peru anlades runt år 1440, något som framför allt baserats på utsagor från de spanjorer som erövrade regionen på 1500-talet.

Nu har en så kallad kol-14-datering gjord på mänskliga kvarlevor från Machu Picchu kastat omkull den gällande teorin. Inkastaden kan vara minst två decennier äldre än så, rapporterar The Guardian.

– Resultaten visar att diskussionen om inkaimperiets utveckling baserad huvudsakligen på koloniala register kräver revidering, säger Yale-professorn Richard Burger till tidningen.

Kvarlevor från 26 individer undersöktes under studiens gång.

Trots Machu Picchus världsarvsstatus och platsens popularitet bland turister, är dess historia fortfarande till stora delar höljd i dunkel. Den nya studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Antiquity, hävdar att staden troligen varit befolkad från senast år 1420 och fram till 1530 – runt perioden för den spanska erövringen av Peru 1532.

Därefter föll platsen i glömska och återupptäcktes inte av omvärlden förrän år 1911. Arkeologiska fynd har visat att staden troligen fungerade som ett slags lantställe för den tidens inkaledare, med ett stort palats och tempel.