Experten: Inte fritt fram för politiker

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2020-02-11

Domen i det uppmärksammade rättsfallet lämnades ut i Göteborgs tingsrätt på tisdagen.

Att Ann-Sofie Hermansson frias från förtal är ganska väntat, enligt juristen Ängla Eklund. Men domen innebär inte att det är fritt fram för politiker att säga vad som helst.

– Det är en prövning i varje enskilt fall, säger hon.

Rättegången mellan Ann-Sofie Hermansson och de båda kvinnorna som åtalat henne för förtal har väckt en rad komplicerade juridiska frågor. Enligt Ängla Eklund, jurist och verksam vid Institutet för juridik och internet, var det svårt att sia om hur Göteborgs tingsrätt skulle döma i fallet.

– Jag tyckte inte att det var lätt att gissa sig till utgången som många andra har tyckt. Det hade varit att förenkla juridiken, säger hon.

– Det känns som en relativt väntad dom nu när vi har den, men det finns absolut argument som den andra sidan har framfört som talar för motsatsen.

Oprövade begrepp

En av svårigheterna, fortsätter Ängla Eklund, är att begrepp som "extremister" och "extrema röster" är väldigt oprövade i förtalssammanhang.

– Det är uppenbart att hänga ut någon som terrorist kan vara förtal, eller som våldtäktsman, eller avslöjar intima detaljer om en persons sexualliv, säger hon.

– Men i ett fall med lite mer luddiga begrepp, som också har ganska starkt religiös eller politiskt stark förankring, är det något som inte generellt har prövats i rätten tidigare.

Var försvarbart

Tingsrätten kom till slut fram till att bara två av Ann-Sofie Hermanssons påståenden, om att kvinnorna "försvarat terrorister" och "avfärdat insatser mot bl.a. IS-krigare", skulle kunna utgöra förtal. Enligt rätten var det dock försvarbart för Hermansson att lämna uppgifterna, som det enligt rätten dessutom fanns skälig grund för.

Att Hermansson frias innebär dock inte att det nu är fritt fram för politiker att säga vad som helst, poängterar Ängla Eklund.

– Många drar kanske slutsatsen nu att politiker får säga vad de vill och att debattörer ska tåla otroligt mycket inom ramen för den offentliga debatten, säger hon.

– Men det är en prövning i varje enskilt fall, det är svårt att dra generella slutsatser av den här typen av domar.