Dramatisk minskning av utsläpp i coronavirusets spår

Uppdaterad 2020-03-02 | Publicerad 2020-03-01

Giftmolnet över Kina har blåst bort.

Det visar satellitbilder från Nasa.

Förklaringen: coronaviruset.

Miljontals invånare i Kina har satts i karantän för att begränsa coronavirusets spridning. Nästan 87 000 är smittade och 2 978 personer har dött.

Att gatorna står tomma verkar dock ha fått en positiv effekt på luftkvaliteten i Kina, som nu ser ut att vara betydligt bättre än för bara en månad sedan.

Satellitbilder från Nasa, tagna mellan januari 2019 och slutet av februari 2020, visar att nivåerna av det giftiga ämnet kvävedioxid över landet minskat markant.

Satellitbilderna från Nasa.

”Dramatisk nedgång”

I östra och centrala Kina har mängden av ämnet, som främst släpps ut av fabriker, kraftverk och fordonstrafik, minskat med mellan 10 och 30 procent.

Forskarnas förklaring? Coronavirusets påverkan på industrin och invånarnas resor.

– Det är för första gången som jag ser en sådan dramatisk nedgång över ett så stort område på grund av ett enskilt fenomen, säger Fei Liu, luftkvalitetsforskare på Nasa, i ett pressmeddelande.

Även om utsläppen ofta minskar under tiden för det kinesiska nyåret, då många fabriker vanligen håller stängt, så står de nivåerna sig slätt mot den senaste nedgången.

– Jag är inte förvånad, många städer över hela landet har vidtagit åtgärder för att hindra virusets spridning, säger Fei Liu.

Arbetare i skyddsuniformer går in till arbetet på en mataffär i Peking, 27 februari.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln