Malmöpolisen: Flera dömda efter hemliga operationen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I över fyra år har en stor polisinsatts pågått – under radarn i Malmö.

Insatsen som går under beteckningen Operation Mellerud har lett till en stor mängd beslag, frihetsberövanden och fängelsestraff.

Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Polisen har kartlagt ett kriminellt nätverk under en fyraårig operation.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen har kartlagt ett kriminellt nätverk under en fyraårig operation.

Strax efter att polisens respektive Tullverkets underrättelsetjänst upptäckt att flera personer förekom i två olika narkotikaärenden i Malmö inledde de Operation Mellerud, i slutet av 2016. De insåg dock ganska snart att dessa personer inte bara kunde koppas till narkotikaärenden, utan även till ett stort kriminellt nätverk.

– Vi misstänkte ganska snart att de vinster som gjordes från narkotikahandel användes för placering i fastigheter och liknande samt fördes ut ur landet, säger Martin Lejestrand, insatschef i Operation Mellerud, i ett pressmeddelande.

Flera fällande domar

Den omfattande insatsen har lett till ett stort antal fällande domar gällande bland annat narkotikabrott, ekonomisk brottslighet och bedrägeri med utgångspunkt i Malmö, uppger polisen.

– Ett flertal av de individer som varit målpersoner i insatsen, antingen direkt eller indirekt, har varit en stor bidragande faktor inom den grova kriminaliteten i Malmö. Individer som funnits i insatsen har även varit misstänkta i flera av de mordutredningar som bedrivits i Malmö, säger Martin Lejestrand.

Flera personer med betydande roll i det kriminella nätverket har även lämnat landet och en person är internationellt efterlyst.

Omfattande samarbete

Den drygt fyra år långa insatsen avslutades i maj. Men en del arbete återstår, uppger Martin Lejestrand.

– För att bryta den negativa trenden vad gäller den grova kriminaliteten i Sverige i dag behövs en bred samverkan och en vilja över hela samhället. En utveckling av de myndighetsgemensamma samverkansformerna är definitivt vägen fram, säger han.

Malmöpolisen och Tullverket Malmö har samarbetat med en rad myndigheter såsom Skattverket, Ekobrottsmyndigheten, Kronofogen, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården under operationen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE