Brasilien fortsätter med ifrågasatt medicin

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-05-26

Brasiliens president Jair Bolsonaro möter anhängare utanför presidentpalatset Alvorada.

Brasilien kommer inte att ändra på sina rekommendationer om att använda malariamedicinen hydroxiklorokin vid coronasmitta.

Beskedet kommer samma dag som landet för första gången går om USA i antal avlidna i covid-19 under ett dygn.

Landet går emot Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer och meddelar att hydroxiklorokin och klorikin ska fortsätta att användas mot covid-19 – bara timmar efter det att WHO tills vidare stoppar kliniska tester av medicinerna.

– Vi håller oss lugna och kommer inte byta linje, säger Mayra Pinheiro vid hälsodepartementet.

Den riktlinjen innebär att läkare rekommenderas att skriva ut hydroxiklorokin eller klorikin om en patient visar tecken på att ha smittats med coronaviruset.

Ifrågasätter resultaten

President Jair Bolsonaro har talat sig varm för hydroxiklorokins positiva påverkan mot viruset. Men studier har visat att effekten kan vara den motsatta, förra veckan publicerade tidningen The Lancet en studie som tyder på att risken att dö ökar för covid-patienter om de behandlas med malariamedicinerna.

Pinheiro ifrågasätter dock den studien.

– Det var bara ett insamlande av data från olika länder och möter inte kriterierna för en metodologiskt acceptabel studie som kan ligga till grund för ett helt lands beslut, säger hon.

Bojkottar presidenten

Kampen mot coronaviruset och dess följder har i Brasilien fått större politiska dimensioner än i andra länder. Den hätska tonen har nu fått två av landets största mediebolag att tröttna på glåpord och trakasserier från anhängare till president Jair Bolsonaro. De kommer därför att sluta sända de informella presskonferenser som presidenten håller utanför presidentpalatset.

Medieföretagen Globo och tidningen Folha de São Paulo säger att Bolsonaros säkerhetsansvariga inte ger journalisterna tillräckligt skydd under presskonferenserna, som i likhet med USA:s president Donald Trumps pressträffar ofta liknar kampanjmöten.

Bolsonaro har för vana att stanna till utanför residenset Alvorada i Brasília för att hälsa på sina anhängare och då ofta – men inte alltid – svara på mediernas frågor. Presidenten har inte dragit sig för att håna och förolämpa journalister, och anhängarna häcklar högljutt journalisterna.

"Varje dag får våra journalister utstå oräkneliga förolämpningar från presidentens anhängare, utan att någon som helst säkerhet erbjuds dem", skriver Paulo Tonet Camargo, vice vd för Globo-gruppen, i ett brev till Brasiliens säkerhetsminister.

23 500 avlidna

Folha de São Paulo skriver att stämningen blivit allt mer spänd vid träffarna, och att droppen kom på måndagen, när Bolsonaro hälsade journalisterna med orden "När ni börjar berätta sanningen börjar jag prata med er igen", varpå hans anhängare ropade ord som "avskum" och "råttor" efter dem.

Under måndagen redovisade Brasilien 807 nya coronarelaterade dödsfall, vilket för första gången är en högre siffra än den USA redovisat under samma dygn. Totalt har nära 23 500 personer avlidit i Brasilien.

Enligt officiella siffror är 375 000 människor smittade, men enligt experter lär den verkliga siffran vara mycket högre, då relativt få i landet har testats.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande formulering om dödstalen i ingressen samt en felaktig titel på Mayra Pinheiro.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS