Tegnell om sitt kändisskap: ”Way off”

Publicerad 2020-05-23

Den svenska coronastrategin har hamnat i världens fokus.

Längst fram i strålkastarljuset står Anders Tegnell.

– Det här är en situation jag varken har eftersträvat eller vill upprätthålla på något sätt, säger han i ”Söndagsintervjun”.

I Sveriges radios ”Söndagsintervjun” deltar i helgen Anders Tegnell. Att statsepidemiologen de senaste månaderna har fått hela världens blickar riktade mot sig är inte något han hade kunnat drömma om.

– Jag tror inte riktigt att jag tagit in det här än. Jag förstår att det är så på ett slags logiskt plan, men ingen trodde nog att Al Jazeera och BBC skulle komma på pressträffar arrangerade av Folkhälsomyndigheten, säger han.

Han har på kort tid gått från att ha varit en grå och anonym myndighetsperson till att ha blivit en internationell kändis. Men förvandlingen är inget han njuter av.

– Det här är en situation jag varken har eftersträvat eller vill upprätthålla på något sätt. Jag är väldigt vanlig, säger Anders Tegnell som dock har fått vänja sig vid att folk vinkar och ropar på honom när ha vistas i offentligheten. 

Att det har uppstått en personkult kring honom tycker han i grunden är ”absurt”. Att personer tatuerar in hans ansikte beskriver han som ”way off” och att det ”inte ens är roligt längre”, men att han tröstas sig med att det på ett sätt skapar en trovärdighet för Folkhälsomyndigheten. Däremot håller han med om budskapet i hyllningslåten som Dr Alban nyligen släppte. Anders Tegnell fick låten skickad till sig via mejl häromdagen.

Känner du dig rak, rationell och stabil?

– Ja, det tycker jag nog. Det är i alla fall min ambition att försöka göra saker så förståeliga som möjligt, säger han i Söndagsintervjun.

Tegnell under en av många pressträffar.

Ifrågasatt och hostade

I början av coronautbrottet fick Tegnell utstå en hel del kritik. Han ansågs fyrkantig och blev hårt ifrågasatt. Det blev inte bättre av att han i början av mars råkade hosta i sina händer under en pressträff. Generaldirektören på Folkhälsomyndigheten fick till slut gå ut och kräva att hatet mot Tegnell måste försvinna. Efter det förändrades situationen monumentalt.

En kvart senare rasslade det till i Anders Tegnell inkorg med positiva mejl. Så har det fortsatt. Enligt honom är får han sedan den dagen väldigt många stödjande mejl utan krav på återkoppling.

Försvarar den svenska strategin

Det som har gjort att Anders Tegnell fått så stor uppmärksamhet är främst den svenska coronastrategin, som i mångt och mycket sägs skilja sig från andra länder.

Om den fungerar återstår att se. April blev den dödligaste månaden på 27 år och hittills har drygt 3 900 personer dött av coronaviruset i Sverige. Trots det vill Tegnell fortfarande tro att Sveriges väg är den rätta.

– Det är många som säger att vi skulle gjort mer innan. Jag är tveksam till att vi skulle kunna göra något som kunde förändrat speciellt mycket.

– Det är inget avsiktligt ställningstagande att vi tar 4 000 döda för att snabbare få en immunitet och kunna öppna samhället igen. Ingen skulle kunna drömma om att ta den typen av beslut, säger han i Söndagsintervjun.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen