Nya svåra missöden vid anläggningar i Iran

TT-Reuters

Publicerad 2020-07-04

Ett foto som enligt Irans atomenergiorgan visar en del av kärnenergianläggningen i Natanz efter en brand i torsdags.

Minst 70 personer fick föras till sjukhus efter att ha andats in klorgas vid en petrokemisk anläggning i staden Korramshahr i sydvästra Iran på lördagen. Det är ännu en i raden av bränder och explosioner vid olika anläggningar i landet.

– Vid den här incidenten fick 70 medlemmar av personalen som var nära enheten lätta skador och fördes till sjukhus med hjälp av räddningsarbetare, säger Massoud Shabanlou, talesperson för anläggningen, enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Ilna.

Han tillägger att samtliga drabbade har fått lämna sjukhuset igen utom två personer.

Samma dag inträffade också en brand i en transformator vid en statlig kraftstation i staden Ahvaz ungefär tio mil norrut. Enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Tasnim kunde elden släckas av räddningstjänsten och elförsörjningen återställas.

I torsdags utbröt en brand vid en kärnenergianläggning i Natanz, 32 mil söder om huvudstaden Teheran – och myndigheterna har talat om misstänkt sabotage.

I tisdags dödades också 19 personer vid en explosion vid en sjukvårdsklinik i norra delarna av huvudstaden Teheran. Där misstänks gasläckage vara orsaken.

Den 26 juni inträffade en explosion vid en militär vapenutvecklingsanläggning öster om Teheran. Även där är den officiella förklaringen ett gasläckage.