Siri Hustvedt

Författaren Siri Hustvedt.

Hur blir en människa den hon är? Hur blir en mor den hon är? Vad är moderskap? Är det av naturen givet, färdigförpackat i våra gener? Eller en social konstruktion? Eller en produkt av patriarkatets förtryck?

Siri Hustvedt vrider och vänder på frågorna i sitt ”Sommar i P1” genom att berätta om sin egen mor, Ester Vegan Hustvedt som dog för knappt ett år sedan, 96 år gammal. Mamma till fyra döttrar, hemmafru och sedan lärare i franska. 

Hon fortsätter sedan utforskningen genom att fundera över sitt eget moderskap. 

Den norsk-amerikanska författaren är gift med den amerikanske Nobelpriskandidaten Paul Auster, tillsammans har de dottern Sophie Auster, skådespelare och artist (två låtar i programmet). 

Och här skulle jag gärna vilja köra denna text i mål genom att fortsätta knacka ner fakta om den illustra familjen för att slippa beskriva eller tycka till om själva programmet. Det är inte alldeles lätt, nämligen.

Men vi gör ett försök.

Slölyssnare göre sig icke besvär

Hustvedt resonerar på en vacker prosa men trots att hon tecknar bilden av sin mors liv är abstraktionsnivån bitvis hög och referenserna till både fack- och skönlitteratur många. Det gäller att höra upp noga för att inte tappa tråden. Slölyssnare göre sig icke besvär.

Trots öron på skaft rycks jag inte riktigt med. Är moderskap ett ämne mest för kvinnor? Nä, mammor har vi ju alla – eller har haft. Ändå vandrar tankarna bort från radiostigen. (Och en varning till barnsugna kvinnor, det är en bitvis mörk bild av moderskapet hon ritar upp.) 

Nej, intresse saknas inte hos just den här lyssnaren, möjligen tillräckliga fattningsgåvor. Men jag tror att Siri Hustvedts moderskapsutredning hade gjort sig bättre i skriven form. Intressanta tankar behöver ibland betraktas och idisslas rätt noga – och i mottagarens egen takt.