Mäklare sålde stulen tomt – dömd i tingsrätt

TT

Publicerad 2020-06-17

Malmö tingsrätt dömer en mäklare att betala tillbaka 6,2 miljoner till köparna av en tomt som mäklaren lurat till sig med ett förfalskat gåvobevis. Arkivbild.

Tomten som paret köpte i skånska Ljunghusen hade mäklaren lurat till sig från en död man genom ett förfalskat gåvobrev. Nu döms mäklaren att betala tillbaka drygt sex miljoner kronor till köparna, rapporterar Sydsvenskan.

Mäklaren från Stockholm har dömts i hovrätten till fängelse i tre och ett halvt år för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri och förberedelse till grovt bedrägeri. Hon har hävdat hon fått ett gåvobrev till tomten från sin avlidna mamma och har påstått att modern ska ha fått tomten av den ursprungliga ägaren, som var en äldre man som dog våren 2018.

Med förfalskade signaturer på gåvobrevet skrev Lantmäteriet över lagfarten på mäklaren sommaren 2018. Innan de rättmätiga ägarna av tomten, två döttrar till mannen, hann agera sålde mäklaren tomten för 6,2 miljoner kronor.

De två döttrarna stämde omgående köparna och i fjol slog tingsrätten fast att de båda hade rätt till tomten. Nu dömer Malmö tingsrätt mäklaren att betala tillbaka drygt sex miljoner kronor till de lurade köparna och domstolen slår också fast att parets köp av tomten är hävt.

Mäklaren började avtjäna sitt fängelsestraff i slutet av november förra året och har även blivit av med sin mäklarlegitimation.

ANNONS