Tidigare Palmeutredare hördes i Wilmarättegången

Kritisk mot åklagarens utredning

Publicerad 2020-06-15

Den före detta kriminalteknikern Sonny Björk vittnade i dag i Wilmarättegången.

Björk var bitvis kritisk mot utredningen.

– Man blir luttrad. Man tror det är glasklart att något gått till på ett speciellt sätt, men många gånger är det ju inte så, säger han till Aftonbladet.

Rättegången mot den 23-åring som misstänks för att ha mördat 17-åriga Wilma Andersson fortsätter.

I dag var den pensionerade kriminalteknikern Sonny Björk kallad som vittne. Han hade kallats in som expertvittne av försvaret.

Björk har tidigare jobbat med flera uppmärksammade ärenden, bland annat utredningarna om Lasermannen och av Stureplansmorden 1994.

Han ledde också rekonstruktionen om hur polismorden i Malexander 1999 hade gått till.

Sonny Björk, före detta kriminaltekniker.

Ingen objektiv bedömning

Sonny Björk har noga studerat ärendet och själv skrivit ett pm med egna synpunkter. Han hävdar bland annat att de tekniska bevisen i utredningen inte ger stöd att Wilma Andersson dog efter att ha utsatts för trubbigt våld.

– Jag tycker att man inte riktigt underbyggt slutsatsen att hon har utsatts för upprepat trubbigt våld, sa han i sitt vittnesmål tingsrätten, vilket Bohusläningen direktrapporterade.

När Aftonbladet talar med honom efteråt utvecklar han.

– Han som gjort blodbildsanalysen har dragit det för långt. Han skriver rakt upp och ned att hon har utsatts för kraftigt trubbigt våld när hon levde. Och det kan man inte slå fast. Det stöds inte av det han har skrivit i sina förklaringar.

Rättegången pågår i Uddevalla tingsrätt.

Vidare uppgav Sonny Björk i sitt vittnesmål att man inte varit objektiv i bedömningen av fingeravtrycken.

– Jag anser att utlåtandet av fingeravtrycken inte har varit objektiva. Jag anser att man inte låtit försvaret fått ge en alternativhypotes , det har inte varit objektivt, sa han i tingsrätten.

”Luttrad”

Polisen genomsökte den misstänkte 23-åringens lägenhet i mitten av maj.

Sonny Björk säger att man som utredare utgår från en huvudhypotes. Sedan har försvaret en hypotes och man får sedan pröva bilderna mot varandra.

– Men i det här fallet har inte försvaret fått varit med och påverka hypoteserna. Det har bara skett utifrån åklagarens sida. Det är inte okej, det är inte objektivt, sa han i tingsrätten.

Polisen söker efter spår vid en vägren i november förra året.

När Aftonbladet talar med Björk upprepar han vikten av att vara objektiv.

– Man blir luttrad. Man tror det är glasklart att något gått till på ett speciellt sätt, men många gånger är det ju inte så.

”Inga sakargument”

När åklagaren förhörde Sonny Björk i tingsrätten ställde han flera frågor om den pensionerade kriminalteknikerns utbildning och kunskap.

WIlma Andersson.

Han frågade även om den pensionerade kriminalteknikern fått betalt, vilket han fått.

– Han hade ju inget att komma med, inga sakargument. Och då kommer allt det där med utbildning, kunskap och så vidare. Han ska ju så klart göra det, men konstruktivt, säger Sonny Björk till Aftonbladet.

Rättegången mot den 23-årige man som misstänks för att han mördat Wilma Andersson i Uddevalla avslutas i morgon.

Misstänkte gärningsmannen på McDonalds.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln