Glädje över luftbeskedet: ”Ett wake-up”

Publicerad 2020-04-16

Färre flyg och fler lediga parkeringsplatser, där märks det tydligast enligt Stefan Gustavsson.

Luftkvalitén förbättras och föroreningarna minskar i Malmö.

Men bara tillfälligt – om vanorna inte ändras även på sikt.

– Det är ju nu vi kanske kan förändra vårt beteende, säger Malmöbon Stefan Gustavsson.

Miljöförvaltningen i Malmö stad meddelade i dagarna att luftkvaliteten i staden var bättre i mars 2020 än tidigare år. Vädret har varit en anledning men även den minskade trafiken har bidragit till att luftföroreningarna minskat med 5–15 procent.

Ebba Malmqvist, docent vid avdelningen för arbets- och miljömedicin på Lunds universitet, pekar på den tydliga kopplingen till coronavirusets framfart.

– Det förvånar mig väl inte att det har minskat. Vi har ju rest mindre med bilar och jobbat mer hemifrån, säger hon.

Docenten menar att den högre luftkvaliteten kan leda till kortvariga effekter till exempelvis med färre astmaanfall men det är svårare att analysera om det kan leda till några långsiktiga effekter.

Hälsovinst vid varje minskning

– Generellt sett kan man säga att varje minskning vi gör har en effekt. Effekterna är linjära, det vill säga att varje minskning vi gör vinner vi i hälsa, säger Ebba Malmqvist.

De Malmöbor som Aftonbladet möter ute på stan vittnar också om att de minskade luftföroreningarna märks av.

– Jag märker att det är mindre bilar här. Det märker jag ju men jag har inte varit ute och andats så mycket, säger Janet Gustavsson, som däremot berättar att det varit betydligt mer stjärnklart när hon varit ute på landet.

Stefan Gustavsson har även han noterat en förändring.

Ebba Malmqvist, docent och forskare vid Lunds universitet.

”Håller sig hälsosammare”

– Det kan man ju se en dag som den här också. Det jag framförallt tycker man märker det på är att det inte är lika mycket flyg i luften. Det är det som är mest åskådligt, säger han.

Ebba Malmqvists kollegor håller själva på att mäta hur luftkvaliteten förändrats på Malmös förskolor jämfört med förra året. Hon pekar även på att luftvägsbesvär generellt sett är kopplade till luftföroreningar och att känsligare luftvägar kan göra att man har större risk för att smittas av covid-19.

– På så sätt är det också positivt att luftföroreningarna minskar. Man håller sig hälsosammare och behöver inte drabbas lika hårt.

En bättre luftkvalité, vilken till stor del förklaras med att färre kör bil och att flygen nästintill slutat gå, har kunnat skymtas runt om i världen. Exempelvis har Himalayas bergstoppar kunnat ses på betydligt längre håll.

Hoppas på nya vanor

De effekter som hittills har kunnat skymtas menar Ebba Malmqvist kommer vara bortsuddade om omvärlden återgår till att leva som vanligt eller resa dubbelt så mycket när flygen åter är igång.

– Personligen hoppas jag att folk lär sig lite nya vanor kring att jobba hemma. Att man inser att det går ganska bra att prata så här och gör det till långsiktiga vanor. Att man inser att man inte måste flyga till varje möte eller åka in varje dag.

Någonting som Malmöborna även verkar tro.

– Det är kanske ett wake-up. Det har man ju läst innan. Jag läser också Aftonbladet och att man plötsligt kan se Himalayas berg från norra Indien, vilket man inte gjort på 30 år. Så visst, det blir väl nya frågor och att man får tänka efter, säger Janet Gustavsson.

Bilarna har inte slutat rulla i stan men Janet Gustavsson tillhör dem som märkt av en ordentlig minskning.

Vill inte förringa

Stefan Gustavsson:

– I allt det här onda och besvärliga med krisen får man sig en tankeställare. Det kanske är läge att verkligen hålla det nere och se vilken skillnad det blir. Det är häftigt faktiskt. Det är ju nu vi kanske kan förändra vårt beteende, när man gör såna här saker.

Även om den förbättrade luftkvalitén ses som något glädjande är det inte enbart muntra miner.

– Att vi kan lära oss lite nya vanor och ställa om - det har inte varit riktigt hållbart, rent klimatmässigt, på det sättet vi levt - är positivt. Men jag vill på inget sett förringa de sjuk- eller dödsfallen som är ålagda covid-19, säger Ebba Malmqvist.

ANNONS