Här ringlar kön lång – vid Systembolagets vinsläpp

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkhälsomyndigheten kräver socialt avstånd.

Men vid Systembolagets vinsläpp ringlade kön lång – och trång.

– Jag blir irriterad. Vi försöker göra allt för att förhindra smittspridningen, så gör de så här, säger Suleyman Selmö, ägare av Zoeys Freshfood. 

Det är andra fredagen i rad som vinsläpp orsakar folksamlingar utanför Systembolaget i PK-huset i Stockholm.

Trots att Folkhälsomyndigheten fortsätter att påpeka vikten av att hålla avstånd och inte trängas så ringlade kön lång genom gallerian.

– Jag blir både irriterad och frustrerad. Riskgrupperna kommer hit mitt i lunchrusningen och samlas med alla andra. Deras restriktioner om att de inte får ha många inne i butiken samtidigt orsakar folksamlingar utanför i stället, säger Suleyman Selmö, ägare av Zoeys Freshfood i PK-huset.

– Ibland går kön ända ut. Det är svårt att avgöra hur många det är, men det är flera hundra. Och det fortsätter i timmar efter öppning.

Det var långa köer till Systembolaget i PK-huset i Stockholm vid fredagens vinsläpp.
Foto: LÄSARBILD
Det var långa köer till Systembolaget i PK-huset i Stockholm vid fredagens vinsläpp.

Suleyman Selmö agerar genom att bland annat bjuda på handsprit och ta hjälp av vakterna för att få människor att hålla avstånd.

Men där köbildningen drar till sig uppmärksamhet med människor som tar bilder är han rädd att spridningen på sociala medier ska orsaka ännu fler besökare.

– Jag vill inte att människor ska tro att det här är en bunkring, så att fler får panik och beger sig ut för att de tror att något är på väg att ta slut, säger han.

Foto: LÄSARBILD

Ändrar inför påsken

I går donerade Suleyman och Zoeys Freshfood mat till Huddinge sjukhus akutmottagning och det är med vården i åtanke som han vill se ett större ansvarstagande i gallerian.

– Det är därför jag är så irriterad och frustrerad i dag. Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan och så ser jag det här och tänker bara ”fan, nu blir de smittade” och vården blir ännu mer belastad. Vi vill inte att vården ska behöva se fler lik, säger han.

– Måste man verkligen släppa de här vinerna i coronatider? Vi går runt här och är oroliga för folk, och får som restaurang olika restriktioner, varför finns det inte restriktioner kring det här?

Foto: PRIVAT
Tillsammans med Michel Issa donerade Zoeys Freshfood mat till Huddinge sjukhus. Här är Suleyman Selmö med frun Zina.

Tre och en halv timme efter öppning var det fortfarande en kö utanför Systembolaget.

Håller människorna i kön restriktionerna om avstånd?

– Nej, det tycker jag inte. De har markerat avstånd direkt utanför, men även där är det mer en meter än två meter, säger Suleyman Selmö.

Systembolagets presschef Lennart Agén säger att de diskuterar kontinuerligt vad de kan vidta för åtgärder för att leva upp till Folkhälsomyndigjetens rekommendationer.

– Vid släpp av nyheter har vi gjort som så att vi skapat en separat kö där det är tydligt att kunderna ska hålla en och halv meters avstånd i nuläget. Men sedan ska jag vara först att säga att när det gäller just butiken i PK-huset så är det väldigt trångt, säger han.

Inför påsken ändrar Systembolaget också sättet att handla. Kunderna ska ha en och en halv meter fritt space och sedan ska det vara max 3-5 kunder i kassakö.

– Vi kommer att slussa in våra kunder i butikerna. Det är av omtanke för medarbetare och kunder för att leva upp till rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Vi minimerar köer och på så sätt också smittspridningen.

Vad innebär det här att man ska tänka på som kund? 

– Det innebär att man ska komma tidigare helt enkelt. Gärna tidigare på dagen eller tidigt nästa vecka då det generellt är färre kunder.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE