Här byggs världens största hotell – för insekter

Publicerad:
Uppdaterad:
Här byggs, vad som är tänkt att bli, världens största insektshotell. Bilden är ett montage.
Foto: Patrick Pleul/Rasmus Thedin
Här byggs, vad som är tänkt att bli, världens största insektshotell. Bilden är ett montage.

NYHETER

25 kubikmeter mitt i “Malmös vardagsrum”. Det är en del av stadens hållbarhetsarbete, och ska även bli världens största hotell. För insekter.

Idén till hotellet kom till under en konferens förra året, då det pratades mycket om hållbarhet.

– Kanske skulle vi kunna bygga världens största insektshotell. För att lyfta frågor kring insekters situation och biodiversitet, miljö och hållbarhet, säger Lina Hirsch, som är Trädgårdsingenjör i Slottsträdgården och projektledare för världens största insektshotell.

Slottsträdgården samarbetar redan med utesnickarna, som är en del av Malmö stads arbetsmarknadsinsatser. Så Lina hörde av sig till arbetsledaren Mikael Miolin.

– Jag har en ganska galen idé. Vad sägs om att vi bygger världens största insektshotell? sa hon då.

Han bad att få återkomma.

Det gjorde han, och meddelade att han hade tre ton konstruktionsplywood över från andra projekt. Tillsammans med Slottsträdgårdens andra trädgårdsingenjör, Linnéa Dickson, startade de projektet.

Malmös vardagsrum

Linnéa, Mikael och Lina började testa att bygga prototyper. De skulle vara av en storlek som gjorde dem enkla att hantera, för att undvika arbetsskador

– Men först och främst skulle det också vara snyggt. Slottsträdgården är en oas i Malmö. Det är malmöbornas vardagsrum ute, och det här ska vara permanent. Då måste det se bra ut.

Modulerna har byggts inomhus, och sedan fyllts med restmaterial från stadens parker, men även från Torup. Det rör sig bland annat om kvistar och kottar.

Foto: Rasmus Thedin
Här byggs, vad som är tänkt att bli, världens största insektshotell.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Hundratusentals gäster

Målet är att hotellet ska bli strax under 25 kubikmeter stort, och enligt Lina Hirsch innebär det att det finns plats för hundratusentals gäster, fler än det finns insekter i närområdet.

Men under en hotellvistelse är det inte bara övernattningen som är viktig. Något som man i Slottsträdgården tänkt på, och därför planerar en rejäl frukostbuffé till hotellets gäster.

– De måste ha föda. Vi har redan gott om det här. Men vi ska även plantera tidigt blommande lökväxter framför hotellet och låta en del av gräsmattan bli ängsmark.

Anledningen till att det finns ett behov av den här typen av hotell är att vi människor är för bra på att städa.

– Tar man bort löv och annat har insekterna inga naturliga övervintringsställen. Det ska det här hotellet råda bot på. Här finns plats för ett brett spann av insekter, som fjärilar, bin och spindlar.

Närmare insekterna

Förutom att det ger insekterna någonstans att bo tror Lina att det kommer att hjälpa många människor att komma närmare insekterna.

– Vi ser det här som en del av stadens hållbarhetsarbete. Det handlar även om social hållbarhet, där vi sätter människor i meningsfullt arbete, säger Lina Hirsch.

Malmös tidigare största hotell finns på Seved och omfattar en väggyta på 20 kvadratmeter.

Nuvarande världsrekordet hålls av Martin Mere Wetland Centre i Storbritannien, som har ett hotell på 18,46 kubikmeter.

Om rekordet slås meddelas på Guinness World Records Day, den 14 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE