Turister från Senegal låstes in – nekas skadestånd

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT
Arkivbild.

Bröderna som i fjol skulle besöka släkt i Malmö men istället sattes i förvaret i Åstorp får inget skadestånd av svenska staten.

Det beslutar JK, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Polisen och Migrationsverket bedömde att bröderna hade fått sina visum på ett "bedrägligt sätt".

– Jag får konstatera att de svenska myndigheternas syn på om bröderna vilselett Nederländernas ambassad skiljer sig från den syn som ambassaden gett tydligt uttryck för, säger deras juridiska ombud Daniel Carnestedt till Nyhetsbyrån Siren.

Justitiekanslern (JK) framhåller i sitt beslut att de svenska myndigheternas bedömningar helt och hållet gjordes inom ramen för gällande regelverk. Brödraparets fall i fjol väckte stor uppmärksamhet.

Frihetsberövade i två månader

Männen, 24 respektive 27 år gamla, omhändertogs av gränspolisen direkt vid ankomsten till Sverige i juli. De var sedan frihetsberövade i över två månader innan de avvisades i ett specialchartrat plan. Siren rapporterade i april i år att bröderna begärt ersättning av svenska staten med ett belopp som Justitiekanslern "finner skäligt".

Beslutet var felaktigt

Ombudet Daniel Carnestedt betonade i ansökan att bröderna fick nya visum av Nederländernas ambassad i Dakar direkt vid hemkomsten från Sverige – ett tydligt tecken på att påståendet om visumbedrägeri inte håller och att Migrationsverkets beslut var felaktigt, skrev han då. Men JK håller inte med. Det faktum att männen fick nya viseringar "visar inte att de svenska myndigheternas beslut om upphävande av den ursprungliga viseringen eller beslut om förvar varit oriktiga" slår JK fast.

 

Den äldre brodern besökte i våras Sverige och deltog i ett seminarium om rasprofilering, efter att han fått ett nytt Schengenvisum. Daniel Carnestedt har ännu inte fått någon reaktion från brödraparet om avslagsbeslutet, uppger han för Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE