Publicerad:
Uppdaterad:

Innergård i Malmö är den finaste i landet

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Bengt Larsson och hustrun Alla har bott i föreningen i omgångar sedan tidigt 1980-tal och hyser ett stort engagemang för innergården.
Foto: Robert Rosén
Bengt Larsson och hustrun Alla har bott i föreningen i omgångar sedan tidigt 1980-tal och hyser ett stort engagemang för innergården.

Sveriges finaste innergård finns i centrala Malmö.

Det anser Din Bostadsrätt, som delat ut årets pris.

– Den är värd utmärkelsen, säger Bengt Larsson, styrelseledamot i den vinnande föreningen.

Tidningen Din Bostadsrätt delar årligen ut priset ”Sveriges finaste innergård” till en bostadsrätt i landet. Redan år 2005 vann Bostadsrättsföreningen Humle 24 i Malmö priset som landets finaste. Och i år var det dags igen.

När tidningen skulle utse årets vinnare blev det föreningen belägen på Norregatan, alldeles bakom Carolikvarteren, som kammade hem titeln.

– Det är att det är så grönt och fint här. Inte nu, men när jag tog bilderna var det väldigt grönt och fint, säger Bengt Larsson, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen, om skälet till att just de vann.

Hur stort är det för föreningen att få ett sånt här pris?

– Det är faktiskt jättebra för föreningen att få såna här vinster. Det ökar ju uppmärksamheten och intresset för att bo här.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Totalt 56 lägenheter

Föreningen har 56 lägenheter och skötseln av föreningens trädgård - som bland annat innehåller en liten fontän med porlande vatten - görs numera av Bengts hustru Alla.

– Lägenheterna på bottenplan har fram till gången som man själv får odla eller sköta. Orkar man inte så får man säga till styrelsen, så sköter min fru det. Men hittills är det ingen som lämnat in sin tomt, säger Bengt Larsson.

Att värna om innergården började långt innan föreningen ombildades till bostadsrätt 2006. Istället tog det fart redan när lägenheterna ägdes av fastighetsbolaget Drott.

– Då var det ett antal eldsjälar som sa ”Nej, nu måste vi göra någonting”. Då fick vi lite pengar av Drott och gjorde i ordning trädgården litegrann. När vi sen blev egen förening har det väl fortsatt.

1 av 3 | Foto: Privat
Grönskan gjorde att föreningen vann priset.

Firar vid städningen

På söndag väntar höststädning av innergården - och då blir det även firande av utmärkelsen.

– I samband med höststädningen kommer vi grilla litegrann och ha lite drycker och så som vi serverar till folk som hjälpt till.

Ute på gatan sitter en plakett som ett bevis på att föreningen hade landets finaste innergård 2005. Att de får en liknande i år tror inte Bengt Larsson, som ändå har planer på att sätta upp en ny plakett som ett bevis på att 2019 års finaste innergård är belägen på platsen.

– Då ordnar vi en själv, skrattar han.

Bostadsrättsföreningarna har själva fått nominera sin innergård till tävlingen, varefter Din Bostadsrätt valt ut en vinnare bland de nominerade.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN