”Doktor Hakim” lämnade nål och tråd i pojkes penis

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

”Doktor Hakim” har dömts flera gånger för illegala och farliga omskärelser – ändå fortsätter han.

Vid ett tillfälle lämnades nål och tråd kvar i barnets kön.

– Dagarna efter omskärelsen skrek han dag och natt, säger mamman Fatima till SvD.

Svenska Dagbladet har granskat de så kallade ”köksbordskirurgerna” som utför olagliga omskärelser för svarta pengar.

En av dem, som de kallar ”doktor Hakim”, har dömts för brott mot omskärelselagen, misshandel och vållande till kroppskada, skriver Svenska Dagbladet. Dessförinnan, i början av 2000-talet, hade han tillstånd från Socialstyrelsen att utföra omskärelser av pojkar yngre än två månader. Men det drogs in efter anmälningar från sjukvården om att ingreppen lett till allvarliga komplikationer.

Lämnade nål och tråd i penis

Ändå lever han fortfarande på att utföra omskärelser, och tar 2 000 kronor för ingreppet. Han klipper förhuden med ett verktyg som, enligt experter som SvD talat med, är avsett för att skära igenom ben.

Reportrarna utgav sig för att vilja få ett barn omskuret och stämde träff med doktor Hakim, som ursprungligen kommer från ett land i Mellanöstern.

– Jag gör det professionellt. Det finns ingen läkare i Sverige som är bättre än mig, säger doktor Hakim till SvD.

Ett av fallen som ”doktorn” dömts för var när han för ett tiotal år sedan opererade en pojke på ett soffbord i Mellansverige. Han hade utgett sig för att ha tillstånd, men bröt mot en rad vårdhygieniska regler. Pojken, som var ett år och nio månader gammal, svimmande under ingreppet.

Enligt mamman fick doktor Hakim bråttom iväg efteråt. När mamman tog bort förbandet upptäckte hon att att en suturnål med tråd satt kvar i sonens penis.

– Han är farlig. Straffet han fick var ingenting, han fortsätter ju. Vi trodde vi gjorde rätt, vi visste inte bättre. Mitt råd till alla föräldrar är att absolut inte göra detta hemma, gå till sjukhus eller till en laglig klinik, säger mamman Fatima till Svenska Dagbladet. Mannen skulle betala skadestånd till familjen, men något sådant har de aldrig sett till.

Doktor Hakim dömdes till två månaders fängelse, som avtjänades med elektronisk fotboja. Han har dömts för att ha utfört okvalificerade operationer på ytterligare tre pojkar, enligt SvD.

1 av 2 | Foto: Skärmdump från Svenska Dagbladet
Mamma Fatima berättar för Svenska Dagbladet om hur barnet skrek dag och natt de närmsta dagarna efter omskärelsen.

”Det kan kan dö av”

Staffan Meurling, professor emeritus i barnkirurgi, var Socialstyrelsens sakkunnige när mannens tillstånd att utföra omskärelser drogs in. Han är bestört över att mannen fortsätter sin verksamhet.

– Om han använder smärtlindring med spruta finns risken för allergisk chock, det kan man dö av. Barnen kan även få men för livet om ingreppet inte görs på ett adekvat sätt. Den här mannen borde förstå att han inte ska fortsätta med det här. Jag vet att jag inte ska mecka med bilar för jag är dålig på det. På samma sätt borde han inse att han är dålig på omskärelse. Dessutom är det han gör olagligt, säger Staffan Meurling till SvD.

 

FOTNOT: ”Doktor Hakim” och Fatima heter egentligen något annat.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE