En död och flera skadade efter våldsdåd på yrkesskola

Publicerad 2019-10-01

En person har dödats och flera personer har skadats i samband med ett våldsdåd på en yrkesskola i ett köpcentrum i Kuopio i Finland.

En beväpnad, finsk medborgare, har gripits av polis.

Enligt uppgift ska den gripne ha huggit människor med ett svärd.

Larmet inkom vid 12-tiden svensk tid på tisdagen.

Ett våldsdåd hade då inträffat i lokaler tillhörande en yrkesskola i ett köpcentrum omkring fyra kilometer söder om staden Kuopio i östra Finland.

På Twitter uppger polisen att en finsk medborgare har gripits och att denne vid tillfället var beväpnad med ett stickvapen och ett skjutvapen.

Enligt finska iltalehti ska den gripne vara en långhårig man, beväpnad med svärd.

En person död och flera skadade

En person hittades i samband med insatsen död i skolans lokaler medan tio personer, inklusive gärningsmannen, skadades. Två av dem är allvarligt skadade.

Enligt Savon Sanomat ska gärningsmannen ha skjutits av polisen med två skott.

Ögonvittnen berättar för MTV News att en person kom in i skolans lokaler med ett svärd förvarat i en tygpåse. Gärningsmannen ska sedan enligt vittnen lugnt ha plockat fram svärdet och därefter ”huggit så många som möjligt”.

Två personer kramar om varandra utanför köpcentrumet där minst en person dödades och nio skadades i en attack på tisdagen.

Uppgift: Högg kvinna i halsen

Gärningsmannen ska enligt ögonvittnen ha attackerat en kvinnlig ung student som höggs i halsen och i magen samt en lärare som samtidigt bad eleverna att fly.

Finlands statsminister Antti Rinne fördömer dådet på Twitter:

”Chockerande och helt oacceptabelt”, skriver han och meddelar att regeringen följer situationen noga.

Följ ämnen i artikeln