Förre riksbankstoppen: Det är som 11 september – varje dag

Kerstin Hessius kräver en tidsplan för när samhället kan återgå till det normala

Publicerad 2020-03-20

Coronaviruset kan orsaka en total kollaps för den svenska samhällsekonomin.

Den varningen kommer från Kerstin Hessius, tidigare vice riksbankschef.

– Vi kan få en arbetslöshet på 20 till 40 procent, säger hon till SVT.

Igenbommade restauranger, öde shoppinggator och småföretag med tomma orderböcker. På mycket kort tid har coronaviruset lett till en ekonomiskt tvärnit.

Enligt Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, har något liknande inte inträffat under hela efterkrigstiden.

– Man får jämföra med Tyskland på 1920-talet och USA på 30-talet. Man måste förstå allvaret i den här situationen, säger hon i ”Aktuellt” i SVT.

– Vi är inte där än, men om det här fortsätter så riskerar vi att komma dit.

Kerstin Hessius i Aktuellt.

”Ett 9/11 – varje dag”

Hessius menar att den bortblåsta efterfrågan i ekonomin kan göra att väldigt många människor blir av med jobbet.

– Arbetslösheten stiger sekund för sekund.

Den förre riksbankstoppen jämför den rådande osäkerheten med situationen efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001.

– Det är precis samma upplevelse nu, och det är inte bara en dag utan det är varje dag.

Finansministern: En unik situation

I Aktuellt-intervjun efterlyser Kerstin Hessius en tidsplan för när samhället kan börja återgå till det normala, samt ett ökat fokus på vilka effekter som de virusbekämpande åtgärderna har på ekonomin.

I måndags presenterade regeringen en krisplan för att stötta företag och löntagare som drabbas av coronautbrottet. Då konstaterade finansminister Magdalena Andersson (S) att det är ”tunga och påfrestande” tider som stundar.

– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi. Men vi har ordning och reda i statsfinanserna, och det är en förutsättning för att klara den här typen av kriser.

Kerstin Hessius anser dock att åtgärderna kan komma att bli verkningslösa.

– Vi skickar ut gigantiska hjälppaket som inte hjälper eftersom ingen kan ta emot dem, eftersom man inte ens vet om man har en verksamhet kvar i morgon. Det kostar skattebetalarna hur mycket som helst och är bara ett slag i luften, säger hon till Dagens Industri.


PODD Corona - därför har Iran drabbat så hårt av virusutbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur det kommer sig att Iran drabbats så hårt av coronaviruset. Gäst är Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen