Norrmännen välkomnas tillbaka till Fjällbacka

”Jag saknar norrmännen”

Publicerad 2020-07-24

FJÄLLBACKA. Länsstyrelsen har slagit larm om trängseln.

Men i Fjällbacka räds man inte någon norsk invasion om resorna släpps fria i dag.

– De får gärna komma hit, säger Elinor Hartung, deltidsboende i skärgårdsidyllen.

Trängsel på populära utflyktsmål och turistorter har fått länsstyrelsen i Västra Götaland att slå larm till regeringen.
I Fjällbacka har turismen börjat återgå till normala nivåer de senaste veckorna, men då har ändå inte de norska turisterna kommit. Något som kan komma att förändras om den norska regeringen häver den tio dagars karantän som i dagsläget råder efter besök utomlands.

Karl Hjalmarsson ser en enorm skillnad i sommar. Normala år syns en övervägande del norska båtar och i år bara enstaka.

Den frågan väntas regeringen komma med besked om på fredagen.
– Normala år är det en majoritet av norska båtar i hamnen. Nu skulle jag säga att det är någon enstaka norsk båt som kommer varannan dag, säger Karl Hjalmarsson, som jobbar som hamnvärd.

Men någon större oro för norsk invasion känner inte de ortsbor, krögare och besökare som Aftonbladet pratat med.

En som ser en stor skillnad på antalet norska turister är Elinor Hartung. Hon är deltidsboende i Fjällbacka och har haft hus där i över 30 år. Hon räds inte norska turister och hoppas att de kommer tillbaka.

– Jag saknar norrmännen, de är välkomna tillbaka. De bidrar med mycket så att det kan finnas levande butiker och restauranger här, säger hon.

En av få norskregistrerade bilar tillhör Geir Woxholt. Han är bosatt i Oslo, men har haft sommarhus i Fjällbacka i 20 år. Han har tillbringat ungefär en månad av sommaren i sitt sommarhus och åkte mellan länderna.

– Jag måste åka hit eftersom vi har sommarstället. Jag kan jobba här och tycker att det går bra med tio dagars karantän när vi åker hem, säger han.

Norrmannen Geir Woxholt har inga problem med att åka mellan Norge och Sverige. Han kan jobba hemma efter besök i sommarstugan i Fjällbacka.

När Aftonbladet träffar honom är han precis på väg att åka hem till Norge.

– Min mamma är 90 år och pappa är 92 år och jag ska åka hem och hjälpa dem. Men vi kommer inte att ha någon närkontakt, säger Geir Woxholt.

Karantänen är inget problem

För hans del går det bra att åka mellan länderna eftersom han upplever att de tio dagarnas karantän inte ställer till det i hans vardag.

– Många norrmän tänker annorlunda och kanske inte helt har förstått vad den norska karantänen innebär. Men det som gäller är att vi får gå och handla mat och träffa anhöriga i 15 minuter om vi håller distans. Sedan finns de många offentliga jobb som man inte kan utföra. Men för mig som är professor i juridik så går det bra. Jag kommer att åka tillbaka till Fjällbacka igen, säger han.

Ronny Östby tror att det kan bli mer trängsel i hamnarna om norrmännen kommer. ”Det är nästan lika fullt ändå”, säger han.

Ronny Östby från Sjövik i Lerums kommun har semestrat med båt i Fjällbacka även tidigare år.

– Man märker att det är fler som har köpt båt och ”hemestrar”. Fler ovana båtförare är ute nu, säger han.

Han ser ändå fördelar med att norrmännen ännu inte har kommit.

– Det är mycket folk här ändå och med ännu fler blir det svårt att hålla avstånden. Släpper Norge på karantänskraven tror jag att det kommer välla in norrmän här om några dagar, säger Ronny Östby.