Våld mot Ebolaskötare i Kongo-Kinshasa

TT-AFP

Publicerad 2019-05-27

Hälsopersonal demonstrerar i staden Butembo, belägen i östra Kongo, den 24 april efter att en kamerunsk läkare från WHO mördats i en attack.

Oro råder i östra Kongo-Kinshasa efter att en lokal sjukvårdare, som arbetade på en inrättning särskilt ägnad åt att behandla sjukdomen Ebola, misshandlats till döds av en grupp arga bybor.

"Delar av befolkningen i byn Vusahiro reste sig och gick till attack. Centret förstördes och plundrades, och tre hus i byn brändes ned", skriver den kongolesiska hälsomyndigheten i sin rapport.

Flera liknande attacker har inträffat i provinserna Ituri och North Kivu under de senaste veckorna. Attackerna beskylls ofta på militanta islamistiska miliser, som den ugandiska ADF-milisen.

Men de internationella organisationernas påbud för att minska smittan har också gett upphov till ilska bland lokalbefolkningen, som inte får begrava sina anhöriga som de vill.

Kongo-Kinshasas tionde utbrott av den mycket smittsamma sjukdomen Ebola tog fart i augusti i fjol. Runt 1 200 människor har insjuknat och gått bort sedan dess.

Följ ämnen i artikeln