Trump: Hoppas snart kunna öppna upp USA igen

Uppdaterad 2020-03-25 | Publicerad 2020-03-24

Antalet döda i coronautbrottet i USA fortsätter öka kraftigt.

Men president Donald Trump hoppas snart kunna öppna landet igen.

– Vi tänker inte låta det här utvecklas till en långdragen finansiell kris, säger han.

Över 100 personer har dött av coronaviruset i USA det senaste dygnet, rapporterar CNN. Det innebär att antalet döda i viruset närmar sig 600 personer i landet.

USA talar sedan tidigare om en period på 15 dagar för att bromsa spridningen av viruset. I många delstater uppmanas människor att hålla sig hemma samtidigt som alla verksamheter utom de nödvändiga stängts ner.

– Vi kommer inte låta botemedlet blir värre än problemet i sig. I slutet av 15-dagarsperioden kommer vi ta ett beslut om vilken väg vi ska gå, säger Donald Trump på måndagens presskonferens i Vita huset.

”Har i stort sett stängt ner”

Trumps budskap var att det handlar om att rädda ”amerikanska arbetare och amerikanska företag” – och att restriktionerna inte kan gälla hur länge som helst. Han säger att han hoppas att landet snart kan återgå till det normala.

– Det handlar om när vi ska öppna. Vi har i stort sett stängt ner för att kunna göra oss av med den här osynliga fienden.

På en fråga svarade Trump att det inte kommer att dröja ”tre-fyra månader, som vissa säger”.

– Om det hade varit upp till läkarna hade de stängt ner hela världen i två-tre år. Men du kan inte göra det, säger han.

Miljontals andningsskydd

Den statliga katastrofmyndigheten Fema är i färd med att distribuera runt åtta miljoner andningsskydd till USA:s hårdast drabbade områden.

Enligt Trump skickas mycket av utrustningen till delstaterna Washington och New York.

Presidenten har även fattat beslut – via en så kallad exekutiv order – om att förbjuda hamstring av medicinsk utrustning som andningsskydd, handsprit och annan skyddsutrustning. Ordern ska också motverka ockerpriser, enligt CNN.

”Var nära att dö”

Donald Trump tog upp det läkemedel mot malaria som i tidiga studier eventuellt har visat sig ha viss effekt på coronaviruset.

– En av personerna var nära att dö, när han fick det blev han bättre, säger han.

Forskare varnar för att det krävs mer omfattande studier för att se om medicinen verkligen har effekt samt reda ut hur svåra biverkningarna är, skriver AP. En sådan studie påbörjas i veckan i New York.

Donald Trump hoppas kunna öppna upp USA snart igen, meddelade han på en presskonferens under måndagen.

PODD Varningen – nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen