Chockgranater mot demonstranter i Belarus

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Belarusisk kravallpolis bevakar de tiotusentals demonstranter i huvudstaden Minsk som protesterar mot regimen under söndagen.
Foto: AP/TT
Belarusisk kravallpolis bevakar de tiotusentals demonstranter i huvudstaden Minsk som protesterar mot regimen under söndagen.

Tiotusentals människor i Belarus har för elfte söndagen i rad givit sig ut på gatorna för att protestera mot regimen. I huvudstaden Minsk rapporteras kravallpolis ha avlossat chockgranater för att skingra människomassorna.

Ända sedan det kritiserade presidentvalet den 9 augusti – som enligt officiella men starkt ifrågasatta siffror vanns stort av den sittande Aleksandr Lukasjenko – har oppositionen demonstrerat med krav på hans avgång och ett nytt val.

Även på söndagen strömmade tiotusentals ut på gator och torg i huvudstaden Minsk och andra städer, samtidigt som även säkerhetsstyrkorna mobiliserade, tunnelbanestationer stängdes, vägar spärrades av och mobiltrafiken begränsades.

Oppositionen har manat till generalstrejk med början på måndag för att sätta press på den 66-årige Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994.

Flera gripna

Demonstranter i Minsk skanderade "Strejka", viftade med landets gamla rödvita flagga – som är en symbol för oppositionen – och slog på trummor.

Enligt människorättsorganisationen Vesna har nästan 160 människor gripits i Minsk under dagen.

Där greps bland andra två lokala journalister, enligt en lokal journalistorganisation. I staden Lida i västra Belarus greps tiotals demonstranter som också möttes av säkerhetsstyrkornas tårgas, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, skriver i ett uttalande att en generalstrejk bryter ut på måndagen om inte regimen lever upp till "folkets ultimatum".

"I dag har regimen återigen visat belarusier att våld är det enda den är kapabel till", skriver hon på meddelandetjänsten Telegram på söndagen.

"Därför inleds en nationell strejk i morgon, den 26 oktober", fortsätter hon.

Oklart hur många

Men hon medger att det är oklart hur många som faktiskt kommer att strejka.

Många belarusier räds myndigheternas hot och påtryckningar och är rädda för att förlora sina jobb, sade hon under ett besök i Köpenhamn på fredagen.

– Vi organiserar inte strejkerna själva, det är upp till människor att på egen hand besluta om de är redo eller inte.

USA, EU, Storbritannien och Kanada har alla infört sanktioner mot regimen efter valet. Ryssland har däremot ställt sig på Lukasjenkos sida.

Publicerad: