Här får du ha vilket knark som helst

Publicerad 2020-11-04

Kokain, metamfetamin, heroin.

I Oregon avkriminaliseras nu alla droger.

Folkhälsomyndigheten vill att svensk lag också ses över – eftersom vi har högst drogdödlighet i hela Europa.

– Vi väntar fortfarande på besked från regeringen, säger Joakim Strandberg, Folkhälsomyndigheten.

Efter en folkomröstning i Oregon är det nu inte längre olagligt att bära runt på exempelvis kokain, heroin och metamfetamin. Oregon blir därmed den första delstaten i USA där innehav av samtliga droger avkriminaliseras, enligt nyhetsbyrån AP.

Mindre mängder av allt från ”partydroger” som kokain och ecstasy till tyngre substanser som metamfetamin och heroin är alltså inte längre straffbart att ha i fickan.

Innehav av samtliga droger avkriminaliseras i Oregon efter en folkomröstning. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten vill att man ska se över lagstiftningen även i Sverige. Ett förslag som presenterades redan i maj – men som hittills inte lett någonstans.

Fyra gånger högre drogdödlighet

Andelen människor som dör av droger i Sverige är högst i hela Europa enligt en rapport från EU:s narkotikabyrå som släpptes i oktober. Sverige har 81 drogrelaterade dödsfall per en miljon invånare – nästan fyra gånger högre än genomsnittet i EU.

När Folkhälsomyndigheten fick i uppdrag att utreda hur man kan minska skador till följd av narkotikabruk, såväl som själva narkotikabruket i sig, mynnade det ut i flera förslag från myndigheten.

– Vår lagstiftning har inte har utvärderats på tjugo år. Det behövs. Om lagen inte ger stödet som behövs för att nå personerna som dör i överdoser så måste vi se över om man ska skruva på vissa delar. Fungerar lagen som det är tänkt? Använder färre personer droger, får de som använder droger hjälp? säger Joakim Strandberg, chef på enheten för drogprevention på Folkhälsomyndigheten.

En man som röker heroin. Arkivbild.

”Allvarligt problem”

Liksom i Oregon gör Folkhälsomyndigheten ingen skillnad mellan substanser. Strandberg poängterar att myndigheten inte vill avkriminalisera knark – man vill se en utvärdering av lagen helt enkelt.

– Narkotikafrågan är ett allvarligt problem som måste hanteras, det är många som drabbas.

Förutom att man bör utöka resurserna till regionerna för att de ska kunna stödja människor ut ur missbruk är ett annat förslag från Folkhälsomyndigheten att man utvärderar om även Sverige bör införa injektionsrum likt de som finns i Danmark. Där får de som injicerar droger göra det under övervakning av vårdpersonal, säger Strandberg.

Hur nära är vi en utvärdering av narkotikalagen i Sverige?

– Vi gav vårt förslag till regeringen i maj. Vi väntar fortfarande på besked.

Socialministern negativ

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) bereds frågan nu i regeringskansliet. Något datum för när det arbetet är klart finns inte.

I maj uppgav Hallengren dock att hon inte ändrat uppfattning efter Folkhälsomyndighetens rapport. Tidigare i år sa Hallengren också att det finns ”politik i vilka signaler man vill skicka”.

– Jag vill inte säga till en hel generation unga människor att det är okej att handla, stoppa i fickan och använda narkotika för eget bruk. Därför finns det ingen anledning att utreda den frågan, sa Hallengren i SVT.

Kokain på en spegel. Genrebild.