Tågpersonal får rätt att kissa: Otrolig lättnad

Publicerad 2020-10-23

I flera år har personalen på Pågatågen krävt att få tid för kisspauser. Företaget har hållit emot – nu får personal rätt.

– Folk har behövt planera hur mycket de ska dricka, säger Ola Brunnström, huvudskyddsombud.

Konflikten om toalettbesök har pågått sedan 2017 mellan Arriva, som driver Pågatågen, och personalen på tågen.

I våras var Arbetsmiljöverket på besök och då upptäcktes att de anställda tvingades arbeta fyra till fem timmar i sträck utan toalettpauser.

Myndigheten krävde att personalen skulle få schemalagda kisspauser men arbetsgivaren överklagade beslutet.

Får rätt till paus

Nu slår förvaltningsrätten i Skåne fast att arbetsgivaren är skyldiga att se till att personalen inte behöver arbeta längre än 2,5 timmar innan de får en toalettpaus.

– Det är en otrolig lättnad. Det har varit ett stort problem för oss. Folk har behövt planera hur mycket man ska dricka och vad man dricker. Det har också varit jätteproblem för kvinnor som behövt byta bindor, det har varit ett superproblem, säger Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Pågatågen.

”Helt rimligt”

Enligt chefsrådmannen Ulrika Geijer innebär beslutet en tydlig förbättring av arbetsmiljön.

– Pågatågen är en relativt omfattande verksamhet med många anställda. Den mindre ökning av personalen som bolaget anser blir en följd av beslutet, är därför helt rimlig, säger hon i ett pressmeddelande.

Efter flera års strid får personalen nu rätt till toalettpauser.

Kan behöva fortsätta hålla sig

Arrivia anser att personalen har möjlighet att gå på toaletten, exempelvis inne i tågen och på några av banans stationer.

Men förvaltningsrätten håller inte med och menar att det finns risk för smitta och kraftig nedsmutsning på kundtoaletterna som därför är olämplig att hänvisa personalen till.

Arrivia funderar på att överklaga domen.

– Den kom för två timmar sen så nu vill vi analysera den innan vi bestämmer för oss om vi ska överklaga. Vi lutar åt att vi kommer gå vidare, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arrivia.

Arriva ska ha genomfört förändringarna senast den 31 juli 2021. Tills dess får personalen fortsätta hålla sig.