13-åring misstänks ha brottats ner av polis: Jag skrek och grät

Uppdaterad 2023-06-30 | Publicerad 2021-04-28

Efter polisingripandet känner sig 13-åringen rädd. Mamma Cecilia riktar stark kritik mot polisens agerande.

Han är 13 år och hans dröm har varit att bli polis. Men den drömmen dog när han på väg hem brottades ner av en polisman som påstod att han pekat finger åt honom.

– När poliserna körde iväg mig i bilen var jag rädd och grät, jag förstod inte vad som hände, säger han.

Nu har en förundersökning om polisens agerande inletts.

Det har gått drygt tio dagar sedan händelsen. Den 13-årige killen har fortfarande några ömmande blåmärken kvar och bakom hans öra syns ett ilsket rött sår efter att en av poliserna slet tag i hans öra.

Pojken och hans föräldrar vill berätta för att de hoppas att inga fler barn ska behöva råka ut för det de menar hände honom.

– Jag har alltid haft ett stort förtroende för poliser. De har det tufft, det är oroligt där ute med mer vapen och knark och gäng. Men jag tycker trots det att de ska kunna ta hand om barn på ett professionellt sätt. Jag jobbar själv inom vården med covidpatienter och jag gör mitt bästa för att behandla alla lika. Hur kunde man känna sig hotad av en 13-åring? säger hans mamma Cecilia.

”Drog mig i örat”

Det var söndagskvällen den 18 april som 13-åringen var på väg hem till familjens lägenhet i området Slagsta i Eskilstuna. Han och en kompis gick och lyssnade till musik och diggade på trottoaren då en polisbil körde förbi.

– Två poliser kom ut, en man och en kvinna. Mannen drog på sig ett par svarta skinnhandskar och kom fram och drog mig i örat och frågade varför vi pekat finger mot dem. Jag sa att vi inte hade det, säger han.

Enligt honom bad de hans kompis att ge sig av. Sedan började den manliga polisen att dra i honom.

– De försökte brotta ner mig och jag sa mitt personnummer, att jag bara är 13. Men de tvingade in mig i bilen utan att säga varför eller vart vi skulle. Jag grät och skrek och var jätterädd men de sa bara åt mig att vara tyst, säger 13-åringen.

Poliserna körde hem pojken till hans familj. Hans mamma och pappa blev chockade, deras son har aldrig hamnat i något trubbel förut, men när poliserna sa vad som hänt bad de om ursäkt.

– Det är nästan det jobbigaste nu, att vi tog för givet att vår son gjort något fel och att vi sa förlåt. När poliserna gått och vi fick se hur han såg ut och hur dåligt han mådde så var vi chockade, säger pappa George.

Förundersökning inledd

När mamma Cecilia såg såret bakom sin sons öra, hur polismannen dragit så hårt i det att det uppstått blodvite, bestämde de sig för att uppsöka sjukhus. I läkarjournalerna som Aftonbladet tagit del av och som upprättades bara timmar efter händelsen beskrivs skadorna bakom örat, en svullnad under ögat och blåmärken på armarna. Det framgår även att både pojken och mamma Cecilia var i chock och tårar när de kom in.

Läkaren uppmanade familjen att polisanmäla poliserna vilket de nu gjort.

– Jag har inlett en förundersökning gällande misshandel av en underårig under ett polisingripande, säger Henrik Rasmusson som är åklagare på Särskilda åklagarkammaren som handlägger brottsmisstankar mot poliser, åklagare, domare, riksdagspolitiker och andra särskilda befattningshavare.

På polisen i Eskilstuna kan man inte säga mycket då utredningen pågår men man bekräftar att man startade en utredning när man fick kännedom om händelsen.

– Nu utreder särskilda utredningar detta. Har vi gjort något som brister mot de föreskrifter vi har så ska vi lära oss av det, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Den 13-årige killen.

Rädd för poliser nu

Pojken har haft en dröm att bli polis. Nu är han istället rädd för dem.

– Jag förstod inte vad de ville och varför de var så hårdhänta. Jag känner att jag inte litar på dem längre.

Pappa Georges flyttade till Sverige från Turkiet när han var liten pojke. Han känner inte till något annat land än Sverige. Han är inget annat än svensk. Precis som sin son.

– Jag vill inte tro att detta hände för att min son inte ser svensk ut för jag har själv bara haft bra erfarenheter av poliser, även om det så klart finns rötägg i alla branscher. Jag vill tro att de bara hade en dålig dag men jag tycker inte att barn ska behöva lida för det, säger George.

– Jag anser att det här är barnmisshandel och det som hände har gjort att min oro för min son är så mycket större när det borde vara tvärtom, att polisen får oss att känna oss tryggare, säger Cecilia.

Pojken har inte varit i skolan sedan händelsen och han sover dåligt. Det han annars tycker om att göra är att spela fotboll och ta hand om sin hund, men just nu är det inte så mycket som är roligt.

– Jag är rädd för att gå ut ifall polisen kommer stoppa mig. Jag vet inte när jag kommer att bli glad igen, säger den 13-årige pojken.

Tipsa Linda
Hjerten