Upphittad strumpa tillhör försvunne Mattias, 17

Publicerad 2021-04-29

En strumpa som hittades i ett skogsparti i Ljungby tillhör försvunne Mattias Borg, 17.

Det visar ett dna-test av strumpan som Erika Borg, Mattias mamma, låtit göra.

– Jag fick svar på mejl i fredags, säger Erika Borg.

Mattias Borg försvann spårlöst från en fest mitt i natten i början av december, utan varken ytterkläder eller skor.

En stor sökinsats med hundpatruller, drönare, helikopter och frivilliga drogs i gång, men utan resultat.

Polisen utredde i början fallet som ett olycksfall eller en kidnappning. Men efter att misstankarna försvagats har misstanken om människorov lagts ned.

– Huvudspåret är att det är någon slags olyckshändelse, sa Robert Loeffel, presstalesperson på polisen i februari.

”Kan ha gömt sig där”

I januari fokuserades sökarbetet till ån Lagan efter att polisens specialsökhundar, som är tränade att känna lukten av en död människa, markerat där. Polisen satte in dykare, men det gav inget resultat.

I februari ställde sig Mattias mamma, Erika Borg, sig frågan varför polisen inte dna-testade en strumpa som frivilliga hade hittat i ett skogsparti.

– Blodhunden Sonja spårade till skogsvägen flera gånger och tillbaka till villaområdet. Så det är möjligt att Mattias varit vid den skogsvägen, sa Erika Borg till Aftonbladet i februari.

Hon menade att det var viktigt att polisen inte låste sig vid att söka vid Lagan, och sa om fyndet i skogspartiet:

– Det är viktigt. Om hans dna finns på den så kanske det betyder att han var rädd och gömde sig där, säger hon.

– Om det är Mattias strumpa så får området mer tyngd.

Vädjade till polisen

Erika Borg lämnade in strumpan till polisen för att den skulle dna-testas, men det avslogs. Polisen motiverade beslutet med att utredningen inte längre gällde människorov.

– Det är en typisk sådan åtgärd man gör i en brottsutredning. Dessutom förändrar den inte polisens lägesbild, sa Christina Severinsson till Aftonbladet.

Polisen poängterade också att ett dna-test inte skulle förändra sökinsatsen, eftersom strumpan hittats i ett område som redan sökts av.

Erika Borg valde då att själv skicka in strumpan för dna-analys, och nu har provsvaren alltså kommit: strumpan tillhörde Mattias, något P4 Kronoborg berättat.

Erika Borg, mamma till försvunne Mattias, 17.

”Polisen letar på fel ställe”

I mars kunde Aftonbladet berätta att den ideella organisationen Spårhundsgruppen hjälpt till i sökandet. Deras spårhund Sonja markerade flera gånger att Mattias rört sig mot riksväg 25, på samma väg som strumpan hittades.

– Polisen letar på fel ställe. Han kan mycket väl vara i Lagan men i så fall är det längre upp. Närmare riksväg 25, sade Gerd Andersson från spårhundsgruppen då.