Protesterna växer mot regeringen i Guatemala

Av: TT

Publicerad:
Demonstranter med guatemalanska flaggor vid en utbränd buss under en protest i centrala Guatemala City i helgen.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Demonstranter med guatemalanska flaggor vid en utbränd buss under en protest i centrala Guatemala City i helgen.

Tusentals demonstranter har blockerat en motorvägsled i västra Guatemala i den senaste protestyttringen mot president Alejandro Giammattei.

I centrum för missnöjet står regeringens föreslagna budget som enligt kritikerna gynnar privata företagsintressen på bekostnad av redan underfinansierad sjukvård och utbildning, i ett land där omkring 60 procent befinner sig under fattigdomsstrecket.

Efter ett flertal omfattande protester under slutet av november drog parlamentet i veckan tillbaka budgeten.

Bakom måndagens protester står en rad ursprungsbefolkningsgrupper i departementet Sololá, en region med omkring en halv miljon invånare. Köpcentrum och butiker i departementshuvudstaden har hållit stängt i solidaritet med demonstranterna, uppger Santiago Cux, en av protestledarna.

Konservative Giammattei har även kritiserats för undermålig hantering av pandemin och dess ekonomiska och sociala följder.

Företagsledare, religiösa ledare och studenter har satt sig i regeringsledda samtal för att försöka nå en lösning på det spända läget. Människorättsaktivisten och fredspristagaren Rigoberta Menchú har kritiserat regeringen för att inte ha involverat ursprungsbefolkningen i dialogen.

Publicerad: