Försvunna planet MH370

”Svarta lådorna vår enda chans”

NYHETER

Mysteriet med försvunna MH370 fortfarande olöst efter två år

CNN-journalisten Richard Quest är en av många som grävt i mysteriet MH370.

– Efter två års efterforskningar är detta teorin jag tror på, säger han till Aftonbladet.

Den 8 mars 2014 försvinner MH370 spårlöst under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking. All kontakt med planet bryts plötsligt, och det når aldrig sin destination.

Sedan dess har såväl myndigheter som privatpersoner bedrivit undersökningar för att ta reda på vad som hände med MH370 och de 239 människorna ombord. 

 – Vissa pekar mot piloterna och menar att det rör sig om ett självmord, men inget av det vi vet i dag rättfärdigar anklagelser om att de ska ha tagit sina liv och dödat alla ombord, säger CNN-journalisten Richard Quest.

De senaste två åren har Richard Quest skrivit en bok om mysteriet MH370. Baserat på de fakta han kartlagt har han en teori om vad som kan ha hänt. 

– Min bild är att det rör sig om något slags tekniskt missöde som fått piloterna att vända i luften och försöka flyga tillbaka till Kuala Lumpur, säger han. 

Svarta lådorna enda hoppet

 Trots en gedigen bakgrund som journalist, hos bland andra BBC, har grävarbetet inte varit enkelt för Quest.

– De faktiska bevis som finns är så knapphändiga, det rör sig om enstaka vrakdelar som återfunnits och knutits till planet. Vi kan inte säga något med säkerhet förrän MH370 bärgats från havets botten och de svarta lådorna kan undersökas, säger han.

Ett flygplans svarta lådor är skapta för att klara extrem påfrestning – både gällande tryck och temperatur. Därför är chanserna goda att det skulle gå att få ut information från olycksplanets svarta lådor.

– Den stora frågan är varför man ännu inte kunnat hitta planet. Med den teknologi som finns i dag borde det inte vara svårt – i praktiken är det inte mer avancerat än att hitta en telefon med hjälp av en dator-app, säger Richard Quest.

Malin Johansson

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Försvunna planet MH370

LÄS VIDARE

De sista orden inifrån cockpit

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunna planet MH370

Kuala Lumpur