Experten om prinsens hertigdöme: ”Onödigt att belöna dem”

Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2016-04-21

Författaren Herman Lindqvist om prins Alexanders hertigdöme

Prins Alexander är hertig av Södermanland.

Men valet av hertigdöme går inte hem hos alla.

– Det var lite onödigt att belöna dem. Det hade varit bättre med Dalarna eller Bohuslän, säger journalisten och författaren Herman Lindqvist.

Vid en konselj på torsdagen meddelade kungen att prins Carl Philips och prinsessan Sofias nyfödda son ska heta Alexander Erik Hubertus Bertil, med tilltalsnamnet Alexander, och att han tilldelas hertigdömet Södermanland.

Herman Lindqvist.

– Det var en överraskning och lite orättvist tycker jag. Södermanland är ett av våra mest hertigbehängda landskap, som har haft hertigar sedan medeltiden och är inte alls bortglömt, så det var lite onödigt att belöna dem. Det hade varit bättre med Dalarna eller varför inte Bohuslän som aldrig har haft en hertig, säger journalisten och författaren Herman Lindqvist.

Men Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson menar att det är ett landskap som betyder mycket för prinsparet.

– Det finns en vacker symbolik i att kungen väljer Södermanland. Carl Philip har ett älskat lantställe i Trosa, gården Ökenäs. Det var där han friade till Sofia och stället betyder oerhört mycket för dem, säger hon.

”Vi är hedrade och stolta”

Det är även ett landskap som betyder mycket för kungen.

Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovexpert.

–  Kungen arrenderar dessutom Stenhammars slott i Södermanland, ett slott som Carl Philip kommer att ta över när kungen går bort. Där är kungaparet helt avslappnade och fria, de har knappt någon personal som hjälper dem utan vill klara sig själva. Kungen bedriver lantbruk och har till och med avlat fram en egen koras, säger Jenny Alexandersson. 

På Länsstyrelsen i Södermanland är det glada miner.

– Det är väldigt roligt att Södermanland nu har en hertig. Det är faktiskt 51 år sedan sist och vi kan inte känna annat än glädje. Jag är både stolt och glad att kungen valde just Södermanland och jag tycker i allra högsta grad att det här är något som länet förtjänar och kommer ha stor glädje av, säger landshövding Liselott Hagberg.

I sinom tid kommer prinsen att bjudas in till sitt hertigdöme.

– Det här är en person som vi kommer att kunna knyta starka band med och vi kommer även att välkomna den här nya familjen när de känner sig redo för det. Prins Carl Philip har starka band till Södermanland och jag hoppas att han kommer föra det vidare till nästa generation, säger hon.

Herman Lindqvist menar att prins Alexanders hertigskap inte kommer att betyda särskilt mycket för länet.

– Normalt betyder det att landskapet kan använda hertigskapet i marknadsföringssyfte. Men Södermanland behöver ingen extra PR. De har redan allt vackert och kungligt som finns, som de kungliga slotten Stenhammra och Gripsholm, så det kommer inte att märkas så mycket i Södermanland.

– Men hade Dalarna fått det hade de kunnat använda det i markandsföringssyfte och prinsen hade kunnat åka dit och delta i olika jippon vilket hade fått stor uppmärksamhet i media, säger Herman Lindqvist.

”Kungen sitter säkert och gottar sig”

Men Liselott Hagberg håller inte med.

– Jag kan bara välkomna Herman Lindqvist på ett besök till Södermanland så han får ta del av länet och förstå hur väl vi förtjänar en hertig och hur viktigt det är för oss, säger hon.

Enligt honom är det kungen som ensam bestämmer vad de nyfödda prinsarna och prinsessorna ska tilldelas för hertigdöme.

– Ja, det är en av hans allra sista privilegier, då han ensam kan bestämma och ingen annan kan lägga sig i – han behöver inte heller förklara någonting. Så han sitter säkert och gottar sig varje gång och tänker att nu ska jag hitta på någonting.

Så prinsparet ger inga egna önskemål?

– Nej, det går inte, säger Herman Lindqvist.