HDP går mot 10 procent av rösterna

Uppdaterad 2015-06-08 | Publicerad 2015-06-07

Det prokurdiska partiet HDP kommer in i parlamentet i Turkiet.

Samtidigt förlorar det regerande moderata islamistpartiet AKP sin majoritet – och det är president Erdogans storhetsvansinne som får skulden.

– Samhället sade äntligen nej till enmansstyre, säger Umut Özkirimli, professor i Lund.

Turkiet – landet där flest journalister sitter i fängelse

HDP ser ut att få över de tio procent av rösterna som partiet behöver för att få mandat i parlamentet och bjuda AKP effektivt politiskt motstånd.

När 75 procent av rösterna har räknats ligger AKP på 43 procent, enligt tv-rapportering som återges av nyhetsbyrån AFP. På andra plats ligger Republikanska folkpartiet (CHP), det ultrasekulära parti som en gång leddes av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk. Trea är Nationaliströrelsen (MHP).

Prokurdiska HDP är fjärde största parti med 11 procent.

Kan leda till nyval

En hög företrädare för AKP, som är ett moderat islamistparti, säger till Reuters att det kan bli svårt för partiet att regera ensamt i minoritet. Det skulle kunna leda till nyval.

Över 400 000 poliser och militärer har mobiliserats för att övervaka valet. Lokala medier har rapporterat om oroligheter främst i de östra landsändarna. I provinsen Sanliurfa (Urfa) i sydöst ska 15 personer ha skadats i ett knivbråk vid en vallokal.

– Stämningen är otroligt spänd och hotfull, säger Ann-Margarethe Livh (V), borgarråd i Stockholm och ordförande i Vänsterns internationella forum, som befinner sig i staden Bingöl i östra Turkiet tillsammans med en delegation vänsterpartister.

– Det fuskas ju vilt i vallokalerna. När vi påpekade det blev det en otroligt hetsig stämning och vi fick gå därifrån, säger hon till TT.

Valutan försvagad

Alla åtgärder kommer att vidtas för att Turkiets stabilitet inte ska skadas efter valresultatet, säger premiärminister Ahmet Davutoglu (AKP) enligt Reuters. Han väljer att i sin första kommenterar framhålla att AKP fortfarande är landets största parti.

Växlingskursen för valutan, liran, har försvagats sedan det stod klart att Turkiet kommer att få en minoritetsregering, skriver Reuters.

Följer med in i båsen

Vid en annan vallokal fick Petter Nilsson och Joel Nilsson, också de i Vänsterpartiets delegation, ta emot hot.

– Det är känt att byvakterna, ett slags hemvärn eller paramilitärer, hindrar observatörer från att komma in vallokalen. De kollade våra pass och sade att vi hade fem minuter på oss att lämna platsen, säger Petter Nilsson till TT.

S-politikern Evin Cetin har besökt flera vallokaler utanför Diyarbakir. Hon vittnar om brott mot valhemligheten.

– Ordföranden för vallokalen följer med kvinnor som inte kan läsa eller skriva in i valbåsen.

Hon säger att upprördheten är stor i området och att folk ser händelserna vid vallokalerna som ett sätt att stjäla röster från pro-kurdiska HDP. Når HDP inte upp till tioprocentsspärren gynnar det president Recep Tayyip Erdogans regeringsparti AKP.

– Folk är väldigt måna om att använda sin rösträtt. Det finns en medvetenhet om att mycket står på spel, säger Cetin.

Misstänkt för bomb gripen

En person är gripen misstänkt för att ligga bakom bomben mot HDP:s möte i Diyarbakir i fredags. Vid attentatet dödades två personer och över hundra skadades, varav flera svårt.

– En person med kopplingar till händelsen greps på lördagskvällen. Myndigheter ska nu utreda hans bakgrund, säger premiärminister Ahmet Davutoglu (AKP) enligt AFP.

Flera av de skadade har ändå röstat. En av dem var Sabahattin Bekçi, som kom till vallokalen trots att han bröt båda benen i attacken.

– Jag skulle ha röstat även om jag hade förlorat båda benen, säger han till tidningen Hurriyet.

Högt valdeltagande

President Erdogan noterade – i samband med att han själv röstade i en skola i Istanbul – att valdeltagandet varit högt.

– Det är nödvändigt för en stark demokrati. Men Turkiets situation nu är extraordinär. Vi kan bara uppnå stabilitet med en regering som inte tvingas till nyval, säger han enligt Hurriyet.

En stor seger i valet vore nödvändig för Erdogan, eftersom han planerat att driva igenom en ny grundlag som baserar sig på presidentstyre.

Turkiet – landet där flest journalister sitter i fängelse

TT

Följ ämnen i artikeln