Svenska affärer på bettet - i Saudiarabien

Publicerad 2015-05-20

Regeringens representant åt hamburgare med Marcus Wallenberg under exportresa i Riyadh

Sverige har varit på rejäl kollisionskurs med Saudiarabien.

Men nu, bara en vecka efter att det militära handelsavtalet sades upp, är en svensk delegation i landet – för att främja andra affärer.

– Atmosfären är god och intresset för Sverige stort, säger Oscar Stenström, statssekreterare (S).

Det har funnits en djup spricka mellan Sverige och Saudiarabien under våren.

Utrikesminister Margot Wallströms kritik av landets rättsystem, i kombination med det politiska bråket kring det militära handelsavtalet, skapade rejäla svallvågor som nådde ända till Saudiarabien. Avtalet sades upp skriftligen av den svenska regeringen förra tisdagen.

Men samtidigt som bråket rasat i media har ett annat arbete pågått mer i det dolda.

Bygger upp affärsråd

Det har handlat om att främja andra typer av affärer mellan länderna.

Saudiarabien bedöms vara ett mycket viktigt exportland för Sverige, det är det fjärde största exportområdet utanför EU och ett av de 26 länder som anses av särskild vikt affärsmässigt.

I arbetet har bland annat ingått att bygga upp ett affärsråd i Riyadh, ett slags mellanhand mellan handelskammaren i Sverige och dess motsvarighet i Saudiarabien. Detta är något som har efterfrågats av det svenska näringslivet.

Tanken är att det nya affärsrådet ska kunna tas i bruk till hösten.

Maria Rankka, vd på handelskammaren i Stockholm, har varit huvudansvarig för arbetet. Hon har besökt landet flera gånger och är med även denna gång.

– Syftet är att fortsätta arbetet med att etablera ett svensk-saudiskt affärsråd. Våra möten i dag har varit framgångsrika, säger hon.

Med på resan är också näringslivshöjdaren Marcus Wallenberg, vice ordförande i Investor.

Framförde önskemål från regeringen

Regeringens företrädare på resan är Oscar Stenström. Sedan maktskiftet i höstas är han statssekreterare hos näringsminister Mikael Damberg (S) och var innan dess utrikespolitisk sekreterare i Stefan Löfvens team.

Även Stenström ser mötena i Riyadh, bland annat med Dambergs saudiske motsvarighet, som lyckade. Han framhåller att stämningen är god och att det inte har funnits något behov av att ”gjuta olja på vågorna” efter Saudikrisen.

Oscar Stenström hade med sig ett önskemål från den svenska regeringen till besöket.

– Jag har, å den svenska regeringens vägnar, framfört en önskan om att starta en blandkommission, en joint committe, på samma sätt som Sverige redan har med en rad olika länder som Kina, Indien, Brasilien och Japan, säger han.

– Det handlar om att diskutera handels- och näringslivsfrågor men också sådant som mänskliga rättigheter. Det är en etablerad form av ett diplomattekniskt sätt att mötas och samtala.

Den svenska delegationen passade under måndagen på att slänga i sig lite mat mellan de olika mötena. Detta skedde på den saudiska snabbmatskedjan Herfy burger. Runt bordet satt såväl Wallenberg som Rankka och Stenström.

”Exporten viktig jobbnyckel”

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte med på resan. Men han menar att exportfrämjande åtgärder är viktiga, bland annat för att skapa fler jobb i Sverige.

– Det är viktigt att vara över hela världen och se till att svenska produkter kan exporteras, säger han.

Är det här en kompensation för det uppsagda Saudiavtalet?

– Nej, det har funnits en relation med Saudiarabien länge. Vi har heöa tiden sagt att vi vill fortsätta att ha en bra dialog och samarbete med Saudi.