Riksdagsmajoritet för att stoppa bidrag till efterlysta

Publicerad 2018-06-27

En riksdagsmajoritet vill göra det omöjligt för fängelsedömda brottslingar att kvittera ut bidrag och få andra förmåner när de är efterlysta.

Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på Aftonbladets avslöjande:

– Först ska man reglera sin skuld till samhället, och sedan kan det börja bli tal om förmåner.

Aftonbladet avslöjade på tisdagen att dömda och efterlysta brottslingar öppet tar del av samhällets förmåner och sociala skyddsnät. I stället för att sitta i fängelse kvitterar de ut hundratusentals kronor i bidrag och ersättningar, driver fall i domstolar och förnyar sina körkort.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna vill nu förhindra detta. De har tillsammans 196 riksdagsledamöter.

– Jag tycker att det här är stötande, säger justitieminister Morgan Johansson till Aftonbladet.

Han vill införa en spärrlista, så att fängelsedömda efterlysta inte längre ska kunna kvittera ut bidrag och få hjälp på andra sätt. I dag går Polisens efterlysningar bara ut internt, inte till andra myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan. Myndigheterna får därmed inte någon information om att personerna är efterlysta.

– Det är alldeles uppenbart att det här systemet måste stramas upp. Jag kommer att ta initiativ till att vi skapar ett system med en spärrlista, så att den som är efterlyst helt enkelt flaggas upp. Om man vill registrera ett företag till exempel så ska det flaggas upp hos Bolagsverket att den här personen är efterlyst, och likadant hos socialkontoret eller Försäkringskassan.

”Måste finnas laglig grund”

– Det är ju uppenbart att det inte finns något automatiskt system när det gäller just de här individerna och det är det jag skulle vilja ha. Men det krävs förmodligen lagändringar, och då får man göra en översyn av de reglerna. Det bör också följas av en rejäl möjlighet att till exempel vägra utbetalningar av olika slag, det kan handla om socialbidrag eller sjukförsäkring. Det måste finnas en laglig grund att vägra dem de förmånerna i de situationerna.

Då kan det till exempel gå till så att från den dagen man skulle ha inställt sig i fängelse så kommer inga bidrag att betalas ut?

– Det måste vara ett automatiskt system så att Kriminalvårdens lista och namn automatiskt blir nåbar, och automatiskt flaggar upp efterlysta för andra myndigheter.

Ska till exempel information som Skatteverket får om att en efterlyst bytt arbetsgivare automatiskt gå till Polisen?

– Ja, det vill jag också se. Jag vill ha så mycket informationsutbyte som det går mellan myndigheter, och i de här fallen menar jag att det är ganska självklart. Det här är personer som är dömda för brott och som därmed ska ha en plikt att infinna sig. Jag ser inga integritetsproblem alls i det här. Det här är ju bara att göra som man blir tillsagd, och gör den dömde inte det så måste det också få konsekvenser.

”Borde sätta stopp”

100 personer slapp sitta av sina straff för att preskriptionstiden gick ut förra året. Ska utdömda fängelsestraff överhuvudtaget preskriberas?

– Om vi gör det här som jag pratar om nu, med spärrlista och information mellan myndigheterna, då tror jag att det kommer att bli fart på de individerna vi pratar om så att de kommer att inställa sig när de ska. Men skulle det behöva göras ytterligare när det gäller preskriptionstiderna så är jag beredd att titta på det också.

Att du reagerar så starkt antyder att du blev förvånad när du läste artikeln?

– Det här är inte ett problem som mina myndigheter har fört fram till regeringen tidigare. Hade de gjort det så kunde vi ha agerat då, säger Morgan Johansson.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé håller med justitieministern:

– Man borde helt stoppa möjligheten för Försäkringskassan att exempelvis betala ut bidrag till människor från det datum som en verkställighet ska inledas.

”I grunden tveksamt”

Tobé vill också ha ökad automatisk information om efterlysta mellan Polisen och övriga myndigheter:

– Jag är helt övertygad om att med dagens moderna teknik så kan vi skapa större möjligheter att få det här effektivt.

Även preskription av fängelsestraff för efterlysta är han tveksam till:

– Jag tycker i grunden att det är tveksamt. Det skickar inte rätt signal, och i synnerhet inte i fall den personen aktivt har undanhållit sig från rättvisan, säger Tomas Tobé.