Unga litar inte på förlossningsvården

Publicerad 2018-06-08

Lisa Karlsson, 22, födde sin dotter i en ambulans på vägen mellan Kiruna och Gällivare.

Nu känner hon sig inte längre trygg med den svenska förlossningsvården.

Enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio känner 77 procent av unga kvinnor likadant.

De senaste årens svarta rubriker om nedlagda kliniker, personalbrist och överbelagda avdelningar har inte hjälpt förtroendet för den svenska förlossningsvården. I en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio svarar hela 77 procent av kvinnorna mellan 18 och 29 år att de inte anser att alla kvinnor i Sverige har möjlighet till en trygg förlossning. Endast drygt en av tio kvinnor är av motsatt uppfattning.

Tolv mil till BB

Lisa Karlsson är 22 år och en av de unga kvinnor som fått uppleva luckor i den svenska förlossningsvården.

Som boende i Kiruna har hon en och en halv timme till närmaste förlossningsklinik. Så har det sett ut sedan BB i Kiruna stängde för 15 år sedan.

– Vi hade ju tankar på att vi skulle åka dit två veckor före beräknat datum, vi skulle vara där och bo på hotell, men min sambo kan inte vara borta från jobbet så länge, berättar Lisa.

Födde i parkeringsficka

När det i juni 2017 blev dags för Lisa Karlsson att föda gick det snabbt. Värkarna kom vid sextiden på kvällen. Sambon Jonas var fortfarande på jobbet långt ned i järngruvan och vid de första samtalen till sjukhuset i Gällivare ville man inte skicka någon ambulans. I stället bad de henne vänta på sambon som kunde skjutsa henne de tolv milen.

Trots det långa avståndet finns bara en ambulans att tillgå i området och vägen till Gällivare är olycksdrabbad och i dåligt skick. Att ta bilen kändes därför inte som ett alternativ och för Lisa blev värkarna snabbt värre och värre.

När sambon Jonas kom hem hade värkarna tre minuters mellanrum. Först när telefonoperatören på sjukhuset hörde Lisas skrik från golvet beslutades att ambulansen skulle skickas.

Väl i den tjutande bilen på väg till Gällivare stod det snart klart att hjälpen kommit för sent. I stället för i en sjukhussäng föddes Lisas och Jonas dotter Novalie i en parkeringsficka halvvägs från Kiruna, utan vare sig bedövning eller lustgas.

Tacksam men kritisk

Födseln gick trots allt bra och tio månader senare är Lisa Karlsson tacksam mot ambulanspersonalen – men kritisk mot den svenska förlossningsvården.

–  Jag hade tur i oturen. Det är absolut inget jag ville, att föda i en ambulans, säger hon.

– Jag vet inte om jag kommer att våga skaffa fler barn. Det finns en ganska stor rädsla och oro inför det.

Läs chatten om förlossningsvården:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.