Löftet: Vi ska avsluta med en skräll

Publicerad 2020-09-07

De gör allt för att inte göra några (tass)avtryck.

Få har hört deras röster.

Men Anonymouse går att avslöja – med ledtrådar i deras egna verk, tipsar de själva.

Anonymouse går att avslöja – med ledtrådar i deras egna verk, tipsar de själva.

Aftonbladet går, precis som andra nationella och internationella medier, bet på att göra en regelrätt intervju med konstnätverket med bas i Malmö. Men via mejl får vi kontakt.

Hur kom ni på idén med nätverket?

– Det började med att ett par av oss bara ville bygga nånting ihop. Och smått är alltid roligare än stort. Vi började prata om vår kärlek till Bernard och Bianca, Resan till Amerika och Nils Karlsson Pyssling. Det blev att vi testade att göra små butiker i samma universum.

Hur nära har ni varit att bli påkomna?

– Vi blev tagna av polisen en gång. Men när de såg vad vi höll på med la de sig på marken och tittade in.

Mötet avslutades med en uppmaning: ”Kom ihåg! Vi har aldrig varit här!”

– Vilket vi fortfarande tycker är kul. Installationerna av varje miljö går på bara några minuter numera. Men det är alltid nervöst.

Misstänker någon anhörig att ni är med i nätverket?

– Haha, jadå. De släktingar som vet om oss är oerhört missnöjda över att inte få berätta för någon. Men vi har många vänner och bekanta på till exempel Facebook som delar våra bilder. De har inte en aning om att det är vi.

”Riktar oss till barn”

Det första konstverket kom 2016, hur många har ni hunnit med?

– 26, beroende lite på hur man räknar. Tjoffsans Tivoli var ju en installation, men det var sju olika konstruerade attraktioner på den. Flavershams detektivbyrå var två huvudmiljöer och en liten.

Vad vill ni säga med installationerna?

– Det glöms gärna bort att vi i första hand riktar oss till barn. För oss räcker det att ”bara” sprida lite vardagsmagi.

”Är en trotshandling”

– Vi bygger saker som vi själva hade tyckt varit roliga att springa på.

– Med det sagt är varje otillåten förändring av det offentliga rummet en trotshandling oavsett hur gulligt resultatet är. Vi hoppas så klart på att kunna inspirera någon till att själv pynta sin gata.

Kan Anonymouses själ köpas för pengar? Ni har ju sålt tre nya verk till Lunds kommun för 99 000 kronor.

– Säljer alla konstnärer som säljer en tavla sin själ? Vi har inga problem att sälja verk – så länge vi har full kreativ kontroll. Hittills har vi tackat nej till alla rent kommersiella samarbeten.

”Det förvånar oss lite”

– Vi har varit öppna med samarbetet med Lunds kommun, vi tackar dem till exempel flera gånger i inlägg på Instagram. Så att det kom som en överraskning för folk förvånar oss lite.

Hur länge tänker ni hålla på?

– Vi har en plan på hur vi vill att det är ska utvecklas och vi vill gå ut med en skräll! Men det är ett par år kvar till dess.