EU överens om coronamiljarderna: ”En historisk dag”

Publicerad 2020-07-21

Efter segdragna förhandlingar har EU-länderna nu enats om ett gemensamt coronastöd.

”Svenska intressen och prioriteringar har fått stort genomslag” enligt statsminister Stefan Löfven.

Men nu väljer Vänsterpartiet att KU-anmäla regeringen.

"Deal!".

Den koncisa tweeten som EU:s permanente rådsordförande Charles Michel publicerade vid halv sex-tiden under tisdagsmorgonen lät meddela att EU-länderna, efter fyra dagars toppmöte i Bryssel, kommit överens om ett gemensamt coronastöd och en långtidsbudget för att klara pandemin.

Uppgörelsen innebär ett enormt coronapaket på 750 miljarder euro – motsvarande 7 700 miljarder svenska kronor. Hälften, 390 miljarder euro, delas ut i bidrag till hårt drabbade länder och företag.

Den andra hälften erbjuds i form av lån.

– I dag har vi tagit ett historiskt steg som vi alla kan vara stolta över, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Inte enkelt”

Initiativet till EU-fonden under coronakrisen kom från Tyskland och Frankrike, vars ledare säger sig vara mycket nöjda.

– Det var inte enkelt, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel, sida vid sida med den franske presidenten Emmanuel Macron.

Macron och Merkel.

EU-notan för Sverige höjs med sex miljarder per år, till totalt runt 45 miljarder årligen. Detta trots att Sverige, som ett av fem länder, fick en höjd rabatt på EU-avgiften på omkring 11 miljarder per år.

Den nya långtidsbudgeten landar på cirka 1 075 miljarder euro för de kommande sex åren. Mindre än vad EU-kommissionen hade föreslagit, men mer än vad Sverige egentligen hade velat se, skriver TT.

Sverige fick även ge med sig när det gäller bidragen, som regeringen hade velat se enbart som lån.

Sveriges statsminister Stefan Löfven.

I ett skriftligt uttalande från statsminister Stefan Löfven skriver han att det är bra att man nu nått en överenskommelse.

"Det har varit tuffa förhandlingar. Trots ett svårt utgångsläge har svenska intressen och prioriteringar fått stort genomslag. Sveriges avgift har hållits nere, rabatterna är de största någonsin och för första gången någonsin finns ett regelverk i EU där respekten för rättsstatens principer kopplas till utbetalning av gemensamma medel. Det är en stor förändring” skriver statsministern.

KU-anmäler regeringen

Någon som inte är nöjd är V-ledaren Jonas Sjöstedt, han skriver på Twitter att det blir ”kostsamt för Sverige” och kritiserar villkoren för hur stöden ska betalas ut. Partiet kommer nu att KU-anmäla regeringen.

Sjöstedt är kritisk mot att EU-nämnden i riksdagen inte har fått ta del om en förändrad och “försvagad” version om villkoren skriver TT.

– Det är en väldigt dålig demokratisk utveckling i framför allt Ungern, men också Polen. Vi vill ha möjlighet att dra in stödet från EU ifall inte demokratin skyddas.

Enligt uppgörelsen ska EU-kommissionen nu ta fram förslag på åtgärder som kan vidtas för att "skydda" budgeten och coronastödet mot missbruk, inklusive när det gäller grundläggande värderingar och rättstatsprinciper.

Långtidsbudgeten och coronastödet ska nu även godkännas av EU-parlamentet innan de kan träda i kraft.