Kraftig minskning av asylförhandlingar

TT

Publicerad 2020-07-27

De människor som ansöker om asyl via Migrationsverket kan få vänta länge på domstolsbesked, enligt siffror som SVT tagit fram. Arkivbild.

I coronakrisens spår väntar tusentals människor om asylbeslut från migrationsdomstolarna. Antalet genomförda förhandlingar om asyl har minskat med 57 procent under första halvåret 2020, jämfört med snittet för samma period de senaste tre åren, rapporterar SVT Nyheter.

Johan Sjöö, lagman på migrationsdomstolen i Malmö, säger att fler förhandlingar än någonsin har behövt ställas in under pandemin. Det uppger man även i Göteborg, Luleå och Stockholm.

Flera asylfall från 2015 har inte avgjorts än. Att vänta på besked får "jättestora konsekvenser" säger Almina Imamovic, jurist och ombud för flera asylsökande, till SVT.

– De lever i ovisshet och mår psykiskt dåligt. Det splittrar familjer, de kan under de här åren ha träffat någon, blivit kära och bildat familj.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) uppger som svar att regeringen har gett domstolarna möjligheten att skicka ärenden mellan sig.

Följ ämnen i artikeln