Publicerad:
Uppdaterad:

Här detonerar sprängladdningen i Lund

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En förbipasserande ung kvinna skadades svårt vid en detonation i Lund i september.

Polisen hoppas få in nya tips och släpper en film som visar sprängningen.

– Sekvensen är kort men visar en förbluffande hänsynslöshet mot den unga kvinna som drabbades, säger förundersökningsledare Patrik Nyquist.

Detonationen vid entrén till en butik i centrala Lund inträffade natten den 14 september.

En 23-årig kvinnlig student som passerade drabbades av allvarliga ansiktsskador.

Polisen som utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse väljer nu att släppa material från natten med hopp om ett genombrott i fallet.

Stillbilden visar en bil som polisen är intresserad av. Det finns misstankar om att det är det fordon som gärningspersonerna färdats i. 
Foto: POLISEN
Stillbilden visar en bil som polisen är intresserad av. Det finns misstankar om att det är det fordon som gärningspersonerna färdats i. 

”Förbluffande hänsynslöshet”

Det handlar framför allt om en film som visar detonationsögonblicket.

– Sekvensen är kort men visar en förbluffande hänsynslöshet mot den unga kvinna som drabbades, men också mot andra personer som rört sig i centrala Lund under natten, säger förundersökningsledare Patrik Nyquist i ett pressmeddelande.

Fler hade kunnat skadas i detonationen. Enligt polisen åkte en stadsbuss förbi platsen strax innan.

– Det vi också kunnat konstatera är att de som har antänt stubinen har lämnat platsen utan att ha kontroll på vem som eventuellt skulle passera. Detta innebär att de misstänkta gärningspersonerna varit långt ifrån platsen när explosionen skedde och inte haft någon kontroll över situationen. Vi vet också att det varit mycket folk i rörelse i centrala Lund med tanke på tidpunken som det sker på, säger Patrik Nyquist.

Bil med olika fälgar

Polisen släpper även en stillbild av en bil med olika fälgar. Polisen misstänker att gärningspersonerna färdades i bilen.

”Det framgår av bilden att bilen har olika fälgar/ navkapslar. Polisen önskar tips och iakttagelser om vem som kan disponera den aktuella bilen eller identifiera den”, skriver polisen.

De många sprängningarna i Sverige den senaste tiden har fått rikspolischefen att lova krafttag.

PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: