Riksrevisionen: 245 av 290 kommuner behöver mer pengar

Publicerad 2019-10-24

Det kommunala utjämningssystemet fungerar inte, enligt Riksrevisionen.

För lite pengar omfördelas till glesbefolkade kommuner.

– Omfördelningen behöver öka mer än vad regeringen föreslår, säger Ulf Andersson, projektledare för granskningen.

Riksrevisionen har granskat om det kommunala utjämningssystemet fungerar så som riksdagen har beslutat att det ska. Slutsats: Det gör det inte.

Syftet med det kommunala utjämningssystemet är att alla kommuner ska ha likvärdiga ekonomiska förutsättningar – trots att det är stora skillnader i vad landets 290 kommuner har för skatteintäkter, befolkningssammansättning och geografi.

”Fungerar inte som det ska”

Riksrevisionens slutsats är att 245 av kommunerna är underkompenserade. Hade systemet fungerat hade kommunalskatten inte skiljt sig så mycket ut som den gör, tror riksrevisorn.

– Det är stor skillnad mellan de kommunala skattesatserna, från 29,18 kronor i Österåker till 35,15 i Dorotea. Riksrevisionens bedömning är att det till stor del beror på att kostnadsutjämningen inte fungerar som den ska, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

År 2017 utjämnades kostnadsskillnader till ett nettobelopp på 7,2 miljarder kronor. Enligt Riksrevisionens bedömning borde den summan ha varit 10,8 miljarder kronor.

Behöver öka mer än regeringen föreslår

Regeringen har tidigare lämnat en proposition som skulle öka omfördelningen till 9,3 miljarder kronor år 2020. Men det räcker inte, enligt Riksrevisionen. Kommunala kostnader med stor yta, få invånare och liten andel som bor i tätort underskattas systematiskt, enligt granskningen.

– För att systemet ska kunna fungera i enlighet med riksdagens intentioner behöver omfördelningen öka mer än vad regeringen föreslår. För att göra detta behöver det tas fram ett bättre underlag över kostnader för kommunal service i områden med glesare bebyggelse, säger projektledare Ulf Andersson i pressmeddelandet.

Aftonbladet har i en serie artiklar under hösten granskat kommunkrisen runt om i hela landet, under rubriken ”När Sverige Sviker”. Läs hela granskningen här.

PODD En granskning av de krisande kommunerna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”När Sverige sviker” där Aftonbladet granskar krisande kommuner i landet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln