Publicerad:
Uppdaterad:

Rekordstöd för SD – knappar in på S

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Sverigedemokraterna fortsätter att öka. Partiet knappar in på Socialdemokraterna, som enligt en ny opinionsundersökning fortfarande är största parti.

Sverigedemokraterna har ökat från 20,2 procent till 22,7 procent i Sifo-undersökningen som beställts av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet, med 24,9 procent av väljarstödet. Samtidigt är SD:s ökning den enda statistisk säkerställda förändringen.

Sverigedemokraterna tar flest väljare från Moderaterna, men även S tappar väljare till partiet. Ett skäl är att SD är emot slopandet av värnskatten, anser statsvetaren Marja Lemne, samt att partiet utlovar pengar till kommuner och välfärd.

– Det är två traditionella S-frågor. Det är en tagg i sidan på många socialdemokrater att värnskatten tas bort just när vi står inför en lågkonjunktur, säger hon till SvD.

SD konkurrerar främst med Moderaterna när det kommer till frågor om lag och rätt, men även med Socialdemokraterna. Att partiet uteslöts från samtalen om gängkriminalitet, en fråga som debatterats flitigt under hösten, kan också ha spelat in i det ökade väljarstödet, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– Lag och ordning har i ökad utsträckning blivit Sverigedemokraternas fråga. De har breddat sig från att bara prata om invandring och det har uppenbarligen lockat väljare, säger han.

Publicerad:
Publicerad: