Småbarnspappan Johan misshandlades av gäng – många vågade inte vittna

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

När ett ungdomsgäng hamnade i konflikt med en kvinna med hund ingrep Johan Falkenberg.

Då riktade ungdomarna ilskan mot honom och Johan misshandlades när han höll fyraåriga dottern i handen.

Men förövarna höll på att gå fria då flera som såg misshandeln inte vågade vittna, enligt Uppdrag granskning.

Tillsammans med sin familj besökte Johan Falkenberg ett Valborgsmässofirande i Upplands Bro förra året.

När ett ungdomsgäng uppträdde hotfullt mot en kvinna med hund bad Johan dem gå därifrån, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Slogs ner bakifrån

Då slogs han istället själv till marken. Slagen kom både framifrån och bakifrån.

– Det enda jag tänkte var att resa mig upp fort innan någon hoppade på mig. Det var det jag hade i huvudet hela tiden: “Res dig upp, res dig upp.” Jag hade ju mina barn och min fru där, säger Johan till SVT.

Många ska ha bevittnat misshandeln, men polisen ska ha haft problem att utreda ärendet då många vittnen inte velat delta.

Sex vittnen hoppade av och bara Johans familj fanns kvar att vittna, enligt Uppdrag granskning.

Inte förrän en film i en beslagtagen mobiltelefon visade delar av förloppet hade åklagaren nog med bevis för att väcka åtal.

– Vi har poliser med lokal personkännedom som känner igen personerna som slår ner den här mannen och det är egentligen den som utgör hela bevisningen, säger Tobias Becker, förundersökningsledare vid Järfällapolisen.

Två ungdomar fälldes

Av de tre ungdomar som åtalades fälldes två för misshandel och dömdes till ungdomsvård respektive en månads fängelse, enligt tingsrättsdomen.

– Det är så klart skönt att det är över nu, säger Johan Falkenberg till Aftonbladet.

I Uppdrag granskning lyfts problemet med vittnen som inte vågar vittna i rättegångar som ett ökande problem som gör att gärningspersoner går fria.

Brottsförebyggande rådet, Brå, föreslår en ösning där videoförhör skulle kunna användas som bevis i rätten, som det fungerar när barn är vittnen eller brottsoffer.

– Det skulle kunna vara en modell man tittar på för att minska trycket på brottsoffer och vittnen men bibehålla rättssäkerheten, säger Johanna Skinnari, utredare vid Brå, till SVT.

För Johan Falkenberg infann sig känslan av övergivenhet redan i samband med misshandeln.

– Jag upplevde mig extremt ensam och utsatt även fast jag var bland så mycket andra människor. Det kändes som att helt plötsligt var alla de här hundra människorna borta, säger han enligt Uppdrag granskning 

Publicerad:

LÄS VIDARE