Coronapandemin

Volvo och SKF får miljoner i coronastöd – trots aktieutdelningar

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

NYHETER

SKF och Volvo gör vinster på flera miljarder varje år – och tänker fortsätta dela ut miljarder till aktieägarna.

Nu får de miljoner i coronastöd från svenska statskassan.

Det har fått både högern och vänstern att anklaga regeringen för undfallenhet mot storföretagen.

De två bolagen har delat ut miljarder kronor till sina aktieägare de senaste åren och inför 2020 planeras fortsatta aktieutdelningar.

Ändå har Tillväxtverket godkänt stöd på många miljoner av skattebetalarnas pengar.

Regeringen angrips nu från både höger och vänster – och anklagas för att ha sett mellan fingrarna gällande storbolagen, som med ena handen tar mot stöd och med andra handen delar ut miljarder till aktieägarna.

– Det är djupt stötande. Vi har som enig riksdag sagt att det här inte ska ske. Om man med ena handen ber skattebetalarna om stora stöd till korttidspermitteringar ska man inte med andra handen ge miljardutdelningar till aktieägarna, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Kräver att regeringen tar ansvar

M-toppen kräver att regeringen stoppar storbolagens dubbelspel.

– Regeringen måste ta ansvar för att det här nu händer och styra Tillväxtverket på rätt sätt. Man inte se mellan fingrarna med att skattebetalarnas pengar används på det här sättet. 

Vänsterpartiet rasar mot storföretagen som planerar vinstudelningar och kräver att pengarna betalas tillbaka, något de menar är möjligt enligt nuvarande lagstiftning.

– Vi ska hjälpas åt i den här krisen. Då kan inte bolagsägare bete sig oanständigt. Ber man folket om deras pengar får man bete sig som folk, säger ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson (V).

Tillväxtverket har hittills beviljat 42 000 företag stöd men vilka som får ta del av statens pengar vill myndigheten inte gå ut med offentligt. Totalt handlar det om 18,7 miljarder kronor. En av dem som beviljats stöd är kullagerjätten SKF, som enligt Ekot fått 40 miljoner kronor. Bolaget gjorde i fjol en vinst på 5,6 miljarder kronor och planerar att dela ut 1,3 miljarder till aktieägarna i år, enligt SVT.

Volvos fabrik i Tuve.

Hundratals miljoner i stöd

AB Volvo, som tillverkar industrifordon och motorer, har enligt SVT permitterat 20 000 medarbetare och har ansökt om statligt stöd för att betala större delen av deras löner. Hur mycket pengar det blir är inte klart, men enligt medieuppgifter handlar det om hundratals miljoner kronor.

Samtidigt gjorde bolaget en vinst på 14,3 miljarder kronor förra året och planerar vinstutdelningar till aktieägarna. Enligt Dagens Industri pågår just nu en kamp i AB Volvos styrelse om hur stor utdelningen ska vara. Den kinesiska storägaren Li Shufu pekas ut som den drivande kraften för stora vinstutdelningar.

SKF vill inte ställa upp på en intervju, men säger i en kommentar att de följer regelverket som den ansvariga myndigheten, Tillväxtverket, tillämpar.

Volvo säger att frågan om hur stor vinstutdelningen blir kommer avgöras på bolagstämman i juni. Presschef vill inte uttala sig om politikernas krav på att slopa utdelningarna för att få ta del av statens stöd.

– Det låter jag vara okommenterat, säger Volvos presschef Claes Eliasson. 

Riksdagens finansutskott har kallat generaldirektören för Tillväxtverket till ett möte, som äger rum i morgon.

PODD Så har corona påverkat kriminaliteten i Sverige

Skjutningar, sprängningar och gänguppgörelser toppade nyhetssajterna och drev den politiska dagordningen 2019. Nu lyser ämnet av förklarliga skäl med sin frånvaro. Men - innebär pandemin att de kriminella gängen bara fortsatt som vanligt - eller har coronakrisen även fått konsekvenser för Sveriges undre värld?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Euroflorist

Skicka ett blombud och överraska någon med lite kärlek och omtanke: Beställ vacker bukett här för trygg leverans hem till dörren.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Aktieägarna festar vidare som om inte corona hade hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

SKF

Tillväxtverket

Regeringen

Elisabeth Svantesson

Volvo

AB Volvo