Stockholm

Inifrån skräckkällaren i Stockholm: ”Trodde jag skulle bli avrättad”

38-årig man dömd i förbryllande fallet

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

I åtta timmar hölls tre personer instängda medan de misshandlades och hånades i en källare på Södermalm i Stockholm.

Mannen som orkestrerade skräcknatten beskrivs ha betett sig som Jokern från Batman.

– Det här är mitt konstverk. I dag ska ni dö, sa 38-åringen, innan han skrattandes gick loss på sina fångar.

Vattenkranen i diskhon står på. Det har runnit över sedan länge. Sönderslagna möbler är strösslade med glassplitter.

Det är dunkelt i källarlokalen, som tycks användas som konstverkstad.

Men i mörkret ser polisen plötsligt fingrar som sträcker sig fram genom en springa vid taket. En röst säger sitt namn. Samma röst säger sedan att han sitter fast bakom väggen. Han säger att det är en till person där. En person med kniv.

Den tunga ståldörren var svårforcerad för polisen.

”Kamp på liv och död”

Det var totalt fyra personer som befann sig i källarateljén på Södermalm natten till den 17 februari.

Polisen ryckte ut efter att flera slagit larm om märkliga ljud. Redan på innergården beskriver de hur de hörde en kaotisk kamp på liv och död.

– Det skreks och kastades saker och ropades på hjälp. Kampen var så tydlig att det nästan framstod som en övning på Polishögskolan, säger en av poliserna som var med under utryckningen i sitt vittnesmål.

Konstkällaren var totalförstörd efter skräcknatten.

Lätena tycktes komma från ett källarutrymme, bakom en massiv ståldörr, men innan polisen lyckades få upp den bastanta dörren, sprang plötsligt en man och kvinna ut. Blodiga, svårt chockade – indränkta i lacknafta och vit målarfärg.

När insatsstyrkan tog sig in i lokalen fann man de två männen i det dolda lönnutrymmet.

Fick plastpåse över huvudet

Enligt förundersökningen var de fyra personerna bekanta med varandra sedan tidigare. Två av dem var ett kärlekspar. När de under ett födelsedagsfirande i konstverkstaden hade kysst varandra blev den nu dömde mannen, ursinnig.

I förhör uppger kvinnan att hon uppfattade det som att han blev svartsjuk. Han hade visat dominanta sidor tidigare, säger hon.

– Nu ska ni titta på mig, det här är mitt konstverk, ska mannen ha sagt innan han tog fram basebollträet och slog sönder glasbordet framför dem.

Situationen eskalerade snabbt.

Mannen beordrade dem att sitta kvar i soffan och tog ifrån dem deras mobiltelefoner. Så fort någon försökte resa sig gick mannen till fysisk attack, med allt från baseballträ, kniv och en vass käpp till att kasta en glasflaska i huvudet på mannen i paret.

38-åringen sprutade ned dem med lacknafta. När kvinnan skrek på hjälp satte han en plastpåse över hennes huvud. I förhör beskriver kvinnan skräcken: Hon trodde att hon skulle bli avrättad.

När hon vid ett tillfälle sprang mot dörren, blockerade han vägen med orden:

– I dag är dagen du ska dö.

Misshandlade till pianomelodi

Den tredje mannen ska ha tvingats filma delar av förloppet, som innehöll många förnedrande inslag, och pågick i nästan åtta timmar. I förhör beskriver han att 38-åringens beteende var ”som Jokern i Batman”: han fnissade under stora delar av misshandeln och upplevdes som fullständigt oberäknelig.

I början kunde mannen som filmade inte ta in vad som skedde, han trodde först att det kanske var ett konstprojekt. Han beordrades bland annat spela piano medan ”Jokern” utförde misshandeln.

Det var inte förrän mannen i paret började blöda av glaskrosskador i huvudet som filmaren förstod att det faktiskt var allvar, uppger han i förhör.

Det var då han gick in bakom lönnväggen, så långt in han kunde. Där fastnade han, i den 30 centimeter tunna glipan mellan de båda väggarna.

Mannen fick flera skärskador i huvudet efter att ha träffats av en glasflaska.

Döms på alla åtalspunkter

38-åringen häktades några dagar senare på sannolika skäl misstänkt för bland annat olaga frihetsberövande, misshandel, ofredande och grovt olaga hot. Enligt mannen själv har han agerat i självförsvar och är utsatt för en konspiration.

Men mannen har nu dömts, mot sitt nekande, i Stockholms tingsrätt på samtliga åtta åtalspunkter. Straffet är skyddstillsyn, med ett särskilt tillägg om att han ska ”underkasta sig den vård och behandling som frivården bestämmer” . Han ska även betala skadestånd på mellan 45 000-140 000 kronor till offren.

Enligt domen begick mannen brotten under allvarlig psykisk störning. Han var även narkotikapåverkad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Mannen använde bland annat ett basebollträ för att misshandla de andra.
Publisert:

LÄS VIDARE

Man kastade saker omkring sig – och höll kvar tre personer i källare

Man häktad – höll flera inlåsta i källare

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Södermalm

Brott

Stockholms tingsrätt