Aftonbladet slog nya rekord under sommaren

Publicerad 2019-08-25

Sommartorka är ett välkänt begrepp som brukar beskriva mediernas svårigheter att hitta relevanta nyheter när stora delar av landet stänger ner verksamheten och går på semester.

Men någon torka rådde inte under sommaren 2019 – som tvärtom var ovanligt nyhetsintensiv.

Det ledde till att Aftonbladet ännu en gång slog nya rekord.

– Det är det bästa betyget vi kan få, säger redaktionschef Michael Poromaa.

Trots att Aftonbladet redan tidigare var den största nyhetskällan för svenska folket fortsätter rekord att slås. Den här sommaren är det i mobilen.
Läsningen ökade med tio procent under sommarmånaderna.

– Extra roligt är att vi ser att  läsarna tar del av mer och fler nyheter än någonsin när de besöker oss. Vi har jobbat mycket med innehållet och har en bredare mix i materialet på förstasidan. Nu ser vi att det ger resultat, säger Michael Poromaa.

Det var en vitt skilda typer av nyheter som engagerade läsarna mest under sommaren.

  • Fastnålat inlägg
    24 aug 2019
    Karin Selåker Hangasmaa

    I dag är det exakt 25 år sedan Aftonbladet tog steget ut på internet.

    Vilket är ditt bästa minne?

Denna chatt är stängd.

  • 26 aug 2019

    Hej hopp vad roligt att aftonbladet.se blir ungdom. Den/dom artiklar jag har tyckt om mest, är; artiklarna om sjukpension/arbetsskadeförsäkringarna. Dessa artiklar borde följas upp med ett om hur illa/dåligt den arbetssjuka får stöd av advokat, jurist och organisationerna som skall se till att försäkringen ger det den villkorar till alla som utsätts för arbetsskador. Hur dåligt det är med den juridiska hjälpen/stödet till olycksdrabbade. Då tror jag att man ser hur djupt röta går i denna försäkring.

    Tobias
  • 26 aug 2019

    Va härligt😎

    Carlos santana
  • 26 aug 2019

    Solklart chat.aftonbladet.se en av de första mötesplatserna för ungdommar på nätet. Långt före lunarstorm och flashback

    Tidig AB användare
  • 26 aug 2019

    Träffade min nuvarande man vi 30+ chatten. Mitt användarnamn var ”Blond o blåst”..lol..Han nappade och vi började chatta. Detta var år 2000.

    P Öhult
  • 25 aug 2019

    Grattis, tiden går! Det är länge sedan...med internet telefon modem som lät blipp blipp squiurrel och olika andra ljud, när det tog en timme att koppla upp sig på internet, man hade mera tålamod då, och det var magiskt att se nyheter live.

    Aarno Hangasmaa

Det två största händelserna var flygolyckan i Umeå och den amerikanske artisten ASAP Rocky som misshandlade en 19-årig man.

– Två stora händelser med enorma olikheter. Men de har gemensamt att båda fallen krävde en stor etisk kompass för oss som redaktion. Den stora skillnaden är förstås att ASAP Rocky-bråket var en mindre händelse som blev till en världsnyhet medan det andra är en fruktansvärd olycka och katastrof som berörde läsarna i Sverige, säger Michael Poromaa.

Sportbladets bevakning av fotbolls-VM hade också ett mycket stort genomslag hos Aftonbladet-läsarna.

– Sportbladet tog, i och med VM bevakningen, damfotbollen till en helt ny nivå och byggde upp ett massivt och genuint intresse hos läsarna under mästerskapet. Det fanns tillfällen när matcherna engagerade mer än när herrarna spelade VM 2018, säger Michael Poromaa.

Utöver den rena nyhetsbevakningen åkte Aftonbladets Wolfgang Hansson och Jerker Ivarsson till Svalbard, ett av de områden som är värst drabbat av den globala uppvärmningen. Därifrån skildrade de livet hos dem som dagligen märker av klimatförändringarna.

– Klimatet är en av de viktigaste frågorna för Sveriges befolkning och självklart då även för Aftonbladet. Wolfgang och Jerker lyckades komma nära människorna som lever med klimatförändringarna och det uppskattades också av läsarna, säger redaktionschef Karin Schmidt.

Följ ämnen i artikeln