Gotlandsfärja i hårt väder: Folk och saker flög omkring

Publicerad 2020-02-26

Flera passagerare skadades när Gotlandsfärjan krängde till av en större våg.

– Sjukvårdsansvariga ombord och en läkare som fanns bland passagerarna har hjälp dem som ramlat, säger Emil Gustafsson vid Sjö- och flyggräddningscentralen.

Nästa avgång från Nynäshamn har ställts in.

Gotlandsfärjan med avgång 11.25 från Nynäshamn till Visby hamnade mitt i det hårda vädret under eftermiddagens tur. Våghöjden ska ha varit uppåt fyra meter när skeppet fick slagsida.

– De har haft dåligt väder med mycket sjö och vid en våg så krängde båten mer än normalt, säger Emil Gustafsson, sjöräddningsledare vid Sjö- och flyggräddningscentralen.

– Flera passagerare har ramlat omkull och möblemang har farit runt.

Emil Gustafsson vid berättar att de inte har behövt rycka ut med anledning av den kraftiga giren.

Passageraren Ted Lagerström berättar att folk började må dåligt ganska dåligt kort efter att färjan avgått.

– Den här färjan borde aldrig ha avgått, säger han.

– Vi var försenade en halvtimme från start på grund av det hårda vädret.

Han berättar att skeppet fick kraftig slagsida och att möbler, väskor, tallrikar och människor flög omkring.

– Det var en jättevåg. Barn skrek och grät, vuxna hade panik, säger Ted Lagerström.

”Enligt befälhavare ombord är en kvinna skadad men vid fullt medvetande. Räddningstjänst har kontaktats och ambulans kommer möta vid hamnen i Visby. Enligt rapport ombord har 5-6 personer fallit och fått lindriga skador och ett 10-tal blivit chockade” uppger Destination Gotland i ett pressmeddelande.

På Destination Gotlands hemsida framgår att 16.30 och 20.45 färjorna från Nynäshamn har ställts in på grund av det hårda vädret.

”På grund av rådande väderförhållanden ställs dagens turer längs norra linjen in. Alla resenärer som ska resa kommer att kontaktas via SMS med vidare instruktioner så att de kan boka om sina resor” skriver de i pressmeddelandet.

SMHI har utfärdat klass 1-varning för kuling i området, det innebär vindstyrkor på cirka 15 till 20 meter per sekund. Enligt vädermyndigheten innebär det fara för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln