Eleverna tvingas bära ”toa-pass” i korridoren

Uppdaterad 2023-01-19 | Publicerad 2023-01-18

Elever på Internationella Engelska skolan i Landskrona tvingas bära ”toa-pass” runt halsen.

– Jag gick i taket, säger en förälder.

Det är bara den senaste skandalen i en lång rad på den kritiserade skolan.

För att eleverna på Internationella engelska skolan i Landskrona ska få gå på toaletten måste de ha en skylt runt halsen. Enligt Sydsvenskan är skylten inplastad där med ”Bathroom pass” tydligt skrivet. Dessutom står det vilket klassrum eleven har kommit ifrån och vilken zon av skolan tillståndet gäller.

Stark kritik från föräldrar

Föräldrar säger att barnen utsätts för onödigt lidande och väljer att inte gå på toaletten under lektionstid. Det är pinsamt att behöva gå genom korridoren med en ”toa-pass” runt halsen. En av föräldrarna är Angelie Fröjd, tidigare moderat kommunpolitiker i Svalöv och förälder till en elev i åttan.

– Jag gick i taket. Det finns ingen arbetsplats eller vuxen som hade tyckt att det här var okej. Så varför skulle barnen? Det är ett övertramp och enormt kränkande.

– Ska de utveckla det här sen? Sak det vara ett gult pass för kiss, ett brunt för bajs och ett rött för mens?

Barnen uppskattar det inte

Enligt Angelie Fröjd är det främst föräldrarna som reagerat mot ”toa-passen”.

– Barnen har inte förstått att det här är så fel. De tycker det är konstigt och uppskattar det inte. Men idag har jag fått samtal från väldigt många vårdnadshavare. De säger att de inte hade en aning om det här och att det inte är okej.

Vad säger skolan till er?

– Jag har inte varit i kontakt med skolan om det här och det kan man såklart tycka är tragiskt. Men jag upplever tyvärr att efter de dialoger och framförande av kritik som varit sista tiden att man inte får något gehör.

En i raden av skandaler

Angelie Fröjd.

Engelska skolan i Landskrona har fått mycket kritik under de senaste månaderna. En granskning gjord av Helsingborgs Dagblad visar bland annat att elever stängts av under oklara omständigheter och att rektorn försökt tysta anställda som larmat om arbetsmiljöproblem. Skolan har inte velat kommentera flera av anklagelserna med hänsyn till sekretess. För några dagar sedan beslutade Skolinspektionen att en tillsyn ska göras av skolan.

– Samtliga föräldrar är rädda för att gå ut offentligt och säga vad de tycker och tänker. Men jag väljer att gå ut med bild och namn. Vad har jag att vara rädd för? Mitt barn har inte varit i klammeri med skolan tidigare och skulle något hända nu så vet jag varför, säger Angelie Fröjd.

Rektorn ser inget problem

Skolans rektor Alma Fazlic skriver i ett mejl till Aftonbladet att rutinen har funnits i flera år och att hon är överraskad över hur mycket uppmärksamhet det fått. Enligt rektorn finns systemet för att man ska veta var alla elever är och motverka att det uppstår köbildning i korridorerna.

Hon skriver att de är ödmjuka inför kritiken och att ”inget barn ska känna sig utpekat för att det går på toaletten”, men har inga planer på att ge efter för de avgångskrav som föräldrarna fört fram.

”Det är självklart tråkigt med negativ uppmärksamhet men jag försöker se den återkoppling jag får som en möjlighet att göra saker bättre.”

Systemet finns på flera skolor

Enligt koncernens presschef Lars Anders Johansson finns systemet på flera av gruppens skolor.

”En del av våra skolor använder sig av hall passes, eftersom vi tycker att det är viktigt att eleverna deltar i lektionerna och inte uppehåller sig i korridorerna mer än nödvändigt på lektionstid.”, skriver han i ett mejl.

Kommunen förväntar sig att koncernen tar sitt ansvar

Ervisa Dani (L) är nytillträdd ordförande för utbildningsnämnden i Landskrona. Hon säger att kommunen förväntar sig att skolkoncernen tar ansvar efter den senaste tidens skandaler.

– Vi har noterat att det finns ledningsproblem på skolan. Vi har erbjudit stöd för att de ska kunna lösa problemen med de har tackat nej. Vi har starka förhoppningar på att det är en situation som kommer lösa sig.

Vad händer om det inte löser sig?

–Vi får helt enkelt fortsätta driva på att det är huvudmannens ansvar och att de ska hantera ledningsproblem som finns. De är en av Sveriges största skolkoncerner och vi tror att de har kraft och kompetens för att hantera det här.