Nu delas Nobelpriset i kemi 2022 ut

Publicerad 2022-10-05

Under onsdagen tillkännages årets Nobelpristagare i kemi.

Priset går till Carolyn Bertozzi, Morten Meldal och K. Barry Sharpless för utvecklingen av klickkemi.

– Årets kemipris handlar om att inte krångla till det så mycket och i stället utgå från det lätta och enkla, säger Johan Åqvist, ordförande i Nobelkommittén för kemi.

I dag delades årets Nobelpris i kemi ut till en dansk/amerikansk trio.

Vinnarna är Carolyn Bertozzi från Stanford University, Morten Meldal vid Köpenhamns universitet och K. Barry Sharpless vid Scripps Research för utvecklingen av klickkemi och bioortogonal kemi.

– Årets pris handlar om ett funktionellt sätt att bygga molekyler, säger Hans Ellegren, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) under prisutdelningen.

”Barry Sharpless och Morten Meldal har lagt grunden för en funktionell form av kemi – klickkemi – där molekylära byggstenar snabbt och effektivt snäpper i varandra. Carolyn Bertozzi har tagit klickkemin till en ny dimension och fört in den i levande organismer”, skriver KVA i ett pressmeddelande.

Carolyn Bertozzi från Stanford University, Morten Meldal vid Köpenhamns universitet och K. Barry Sharpless vid Scripps Research

”Inte krångla till det”

– Årets kemipris handlar om att inte krångla till det så mycket och i stället utgå från det lätta och enkla. Även om man väljer en enkel väg kan man bygga avancerade och användbara molekyler, säger Johan Åqvist, ordförande i Nobelkommittén för kemi.

Den 81-årige amerikanen Barry Sharpless vinner priset för andra gången. Han myntade begreppet klickkemi omkring år 2000.

Dansken Morten Meldal, 68, var senare med och presenterade det som kallas ”klickkemins kronjuvel”, den kopparkataluserade azid-alkyn cykloadditionen. Den används bland annat för att utveckla läkemedel och att karlätta DNA.

KVA skriver att 55-åriga Carolyn Bertozzi ”tog klickkemin” till en ny nivå. Hon utvecklade klickreaktioner som fungerar inuti levande organismer. Reaktionerna har använts till att ta fram mer träffsäkra cancerläkemedel, som nu testas i kliniska prövningar.

”Med klickkemin och bioortogonala reaktioner har kemin gått in i funktionalismens era. Det är till mänsklighetens största nytta” skriver KVA.

Efter att priset delats ut fick Carolyn Bertozzi frågan hur det kändes att vara årets vinnare.

– Tack, allihopa! Jag är chockad och kan knappt andas, säger hon med ett skratt.

Professor Olof Ramström förklarar upptäckten som gjort att trion tilldelats årets Nobelpris i kemi under en presskonferens på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln